Heeft iemand de overhead gezien? Het is de titel van een boek dat overhead bestrijdt én verdedigt.
Het onkruid met de naam ‘overhead’ heeft de neiging om vanzelf te groeien. Onkruid kan nuttig en overdadig zijn, ook in jouw werkweek.
Wil jij als zelfstandige professional
- van waarde zijn
- je favoriete werk doen voor je ideale klant
- meer verdienen in minder tijd
- verspilling tegengaan
- als mens en ondernemer fit en flexibel zijn
Dan is het interessant om door te lezen!
Wat is overhead? Over het algemeen is overhead het deel van een budget dat een organisatie aan zichzelf besteedt. Een budget voor de bedrijfsvoering, welke de kernactiviteiten ondersteunt. Overhead is bijv. management, administratie/financiën, ICT, fiscale en juridische zaken.
Wat is een gezonde overhead? Dit hangt af van veel factoren (bijv. branche, fase, betaalbaarheid, etc.) maar deze varieert van ruim 10% voor een zeer uitvoerende organisatie tot ruim 40% voor overheid.
Wat doet een fitte zelfstandige professional? Als zelfstandige professional heb je een bedrijf. Een bedrijf met een budget in tijd en geld. Deze 2 budgetten lopen in elkaar over, maar ik richt me nu op tijd en verhoudingen. De overheid met 40% vergeet ik, verder ga ik een beetje middelen: ik stel een norm van 20% voor overhead.
5 schoffeltips voor het onkruid in je werkweek
- als fitte zelfstandige steek je 80% van je tijd in je favoriete werk (je expertise) en het werven van je ideale klanten.
- dan blijft 20% van je tijd over voor overhead: activiteiten die indirect bijdragen aan het halen van je doelen.
- binnen de 20% zet je jezelf allereerst op een streng 5% dieet voor activiteiten als administreren. NB: 5% van een volle werkweek is maar 2 uur! De overige 15% van je tijd steek je in activiteiten die je favoriete werk en je cashflow helpen ontwikkelen. Bijv. optimaliseren website, inrichten betalings- of nieuwsbriefsysteem, onderzoeken markt, ontwikkelen product of dienst.
- groepeer de 20% overhead activiteiten op vaste dagdelen in je werkweek. Op die manier stel je grenzen en houd je jezelf fit.
- wanneer je de 20%-norm overschrijdt, dan ga je schoffelen. Je gaat onkruid wieden door jezelf slimmer te organiseren: iets anders doen, iets laten doen of iets niet meer doen.
Als fitte zelfstandige steek je 80% van je tijd in je favoriete werk (je expertise) en het werven van je ideale klanten. De overige 20% van je tijd is onkruid met de naam ‘overhead’, en deze schoffel je als een fanatieke hovenier!
Je reactie op dit artikel is welkom!
Wauw Hennie, wat een raak artikel!
Ik ga nog beter op mijn schoffelgedrag letten.
Fijn dat jij er als leidraad cijfers/percentages aanhangt, zodat ik er concreet mee aan de slag kan.
Zeer veel dank voor dit waardevolle artikel.
Hartelijke groet,
Lianne
Het boek kende ik al, maar de toepassing die jij er voor bedacht hebt, niet. Heel creatief om het boek zo te vertalen. Dank je wel voor je waardevolle tips. Ik ga daar zeker mijn voordeel mee doen!
Hartelijke groet,
Veron
Hoi Hennie,
wat een goed artikel! En heel herkenbaar. Ik ben zelf hobby tuinier en weet wat het is als letterlijk het onkruid gaat groeien tussen de mooie planten. Ik ben goed in schoffelen in de tuin en het teveel aan onkruid weghalen. Ik vind het heel bijzonder dat je de vergelijking met de werkweek maakt. Ik ga dit zeker toepassen. Fijn ook dat je het in percentages neerzet, dat maakt het ook weer meetbaar.
dank je wel voor dit top artikel!
Groet,
Lorraine
Dag Hennie,
Je artikel geeft weer stof tot nadenken wbt mijn eigen werkzaamheden!
Wordt vervolgd,
Met vr.gr.
Mechel Mangelmans
Goed artikel! Helemaal raak wat betreft de overhead. Goed om weer even de focus te leggen op je werkzaamheden.
@Lianne Ja, een paar rake cijfers horen er gewoon bij:) Fijn dat je nu concreet kunt schoffelen!
@Veron Ik probeer over de reguliere managementideeën heen te stappen en mijn eigen ervaringen te combineren, speciaal voor zelfstandige professionals. Leuk je hier te lezen en veel succes met jouw bedrijf!
@Lorraine een paar percentages helpen gewoon, nu raak ik benieuwd naar jouw tuin…. Veel plezier met het schoffelen.
@Mechel ik ben benieuwd naar het vervolg op ‘stof tot nadenken’.
@Annemieke ja: focus! goed dat het artikel raakte en leuk je reactie hier te lezen.
@DianaSmeeman misschien kun je deze schoffeltips gebruiken http://t.co/OoiVTBmfmD of is dit iets voor je! http://t.co/GSyBSon1y3 #vier