
‘Ik wil vooral tekenen!’. Monique is illustrator en had genoeg van de vele werkuren en alle dingen die ze ‘moest’ doen. De administratie en het productiegedoe stapelden zich op en er bleef steeds minder tijd over voor het werk dat ze het liefste doet.
Ze baalde stevig en wenste een eigen ideale werkweek. Ik vroeg naar haar vijf favoriete werkwoorden. Meestal hoor ik dan protest, waarom maar vijf……. Maar nu klonk snel: ‘het is maar één werkwoord en dat is tekenen!’
Als zelfstandige heb je veel invloed op je werk. De inhoud, vorm en omgeving kun je flink naar je hand zetten. Tenminste, wanneer je daar oog voor blijft houden en niet vergeet er telkens weer je eigen draai aan te geven. Want het komt je niet aanwaaien. Ben jij dik tevreden over je werk en het resultaat ervan?
‘Iedere baan moet iets van arbeid, iets van werk en iets van handelen in zich dragen’ schrijft Hans Achterhuis in Filosofie Magazine van oktober 2010. Hij grijpt terug op de cultuurgeschiedenis van werk en legt uit.
1. arbeiden: zorgen dat je voortbestaan is gegarandeerd, de wereld en je medemens verzorgen, in conditie blijven. Onderhouden, opruimen, eten verzamelen en bereiden.
Voor Monique en de meeste andere zelfstandigen is dat zorgen voor je geldstroom, acquisitie en administratie. Basale dingen, iets wat altijd doorgaat en dus nooit af is.
Toch kun je van ‘arbeiden’ tevreden worden. Juist wel die paar uitgestelde telefoontjes doen en je contacten warm krijgen en houden. De kassa doen of je werktafel opruimen aan het einde van de dag of week. Voor dat moment sluit je af en is de arbeid klaar.
2. werken: dat wat de vioolbouwer doet, ambachtelijk een viool bouwen. De viool moet verkocht worden (arbeiden;-), maar het gaat de vioolbouwer in eerste instantie om de viool. Iets maken waarmee je binding hebt.
Als illustrator wil Monique voor anderen iets moois, blijvends maken. Wanneer ze een illustratie af heeft, dan is ze tevreden en trots: ‘dit is mijn tekening’. Fietsenmaker Joep had genoeg van reparaties en wilde een onverwoestbare, puur functionele en lekker rijdende fiets maken. Hij ontwierp deze en kan zeggen: ‘dit is mijn fiets’.
Anders dan arbeid, kan werk wel af komen. Je kunt tevreden en trots naar het resultaat van je inspanningen kijken: dit is mijn tekst, ontwerp, gesprek, etc. Wil je arbeid als dikke tevredenmaker? Zorg dan dat je vaak iets oplevert, een tastbaar en behapbaar resultaat. Daar kun je vast niet genoeg van krijgen!
3. handelen: volgens Aristoteles in vrijheid mede vormgeven aan de Griekse stadstaat. Achterhuis voegt toe: handelen is jezelf openbaren, laten zien wie je bent. Het typische laten zien en een verschil maken.
Monique maakt iets anders dan het digitale-doe-het-zelf-knip-en-plakwerk van vele mensen. Haar tekeningen zijn van haar eigen hand en hebben iets mystieks, sprookjesachtig. Joep ontwierp een onverwoestbare en puur functionele fiets en verkoopt deze via kledingwinkels en interieurzaken. Opmerkelijk.
Wil je als zelfstandige dik tevreden zijn over je werk? Dan heb je arbeiden, werken en handelen nodig.
Je reactie op dit artikel is heel welkom! Of ben je benieuwd naar reacties van anderen?
Klik hiervoor op reactie(s), bovenaan dit artikel.
Ik denk dat het inderdaad voor veel zelfstanidigen moeilijk is om alles op eigen manier in te vullen, advies is dus altijd goed!