“Doe niet zo asociaal!” Of je nu onderweg of in de supermarkt bent, deze kreet ken of gebruik je vast. Maar hoe sociaal doe jij als zelfstandige professional?
Voor je het weet heb je zelf aan asociale zaak. Ben je bot of doe je als een ijskonijn? Zonder dat je het in de gaten hebt?
Ik geef je 3 insteken voor je eigen (a)sociale zaak check.
broederschap
hersenen zijn vooral sociaal, we zijn groepsdieren – Margriet Sitskoorn
Wat heeft broederschap met klanten te maken? Stel: je zit in een restaurant en je moet bijna smeken om iets te mogen bestellen en betalen. Ken je dat?
Ook je potentiële klant voelt en weet het onmiddellijk als je hem eigenlijk niet wilt, ziet staan, begrijpt… Alsof hij er niet toe doet en door jou wordt buitengesloten. Dat laatste doet de hersenen van je klant zelfs pijn.
Als zelfstandige heb je veel afwisseling in je werk. En ja, dat zie ik zelf ook als een groot voordeel van zelfstandig zijn. Maar waar je dus zeker niet in ‘zou moeten willen’ afwisselen, dat is met WIE je vooral wilt werken. Wie is je ideale klant?
bewegen
hersenen maken gewaarwordingen van anderen reëel, je leeft mee – Christian Keysers
Als je naar iemand kijkt die lacht of pijn heeft, dan gaan je hersenen mee in die beweging. Dat gaat vanzelf.
Het werkt ook als je leest over de lach of pijn van anderen. Het is niet toevallig dat ik veel reacties kreeg op artikelen zoals copycats (grrr) of mijn ervaring met waardebepaling achteraf (oei).
Als zelfstandige dienstverlener wil je je klant helpen te bewegen, in actie te komen. Dan kun je al snel denken dat je gewichtig en deftig moet spreken of schrijven. Aan de telefoon, in offertes en op je website. Omdat je denkt dat je als kleine zo grote indruk maakt.
Natuurlijk wil je met je tone of voice aansluiten bij je klant. Maar is de lezer van je aanbod en de beslisser – over wel/niet met jou werken – vooral een organisatie of een mens?
aanstekelijk genot
als je anderen helpt, voelen beide partijen prikkeling in het genotssysteem – Margriet Sitskoorn (nog eens;-)
Ook al is of lijkt de dienstverlenings-DNA in Nederland soms ver te zoeken, onder de meeste omstandigheden willen mensen elkaar graag helpen. Dienstverleners zouden dit DNA zeker in zich moeten hebben en bij zelfstandigen zie ik zelfs een overvloed van het helpers-DNA.
Ben je een zelfstandige dienstverlener? Dan doe je een ideaal aanbod, zodat jij echt aan de slag kunt en je klant enorm helpt. Dat is genieten voor beiden. En na afloop kan je klant bijna niet anders dan dit te laten zien en doorvertellen aan anderen.
Wat hebben broederschap, bewegen en aanstekelijk genot te maken met jou en je zaak? Als jij opstaat en kiest voor je ideale klant en deze als mens helpt te beslissen, dán komt er actie. Je steekt elkaar in vuur en vlam. Zo is helpen een aanstekelijk genot!
In dit artikel liet ik me inspireren door mijn klanten en de TV-documentaire ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap‘ van Pieter Hilhorst.
Ik lees je reactie graag! (klik op reactie en scroll naar beneden)
Mooie blog van Hennie, verbinden is toverwoord. Samen plezier met je klant ! RT @hennietibben: een (a)sociale zaak http://t.co/9nB33H9M