Je krijgt e-mail en in het onderwerp staat je naam en “6 unfollows, including 2 you follow”. Of je schrijft een verse nieuwsbrief, drukt op de verzendknop en leest daarna als eerste: “afmelding”.
In dat afwijzingsgeweld zou je bijna blij worden van een beleefde afwezigheidsassistent: ‘dank voor uw bericht, ik ben afwezig’.
Stuur iets de wereld in, steek je nek uit en je krijgt oerhollandse feedback. Mag het weg, uit, harder, zachter, strakker, persoonlijker, zakelijker, minder, meer, hetzelfde, anders? Iedereen vindt er wat van, hardop of stilzwijgend en vaak goed bedoeld.
Als trainer kreeg ik werknemende professionals voor mijn neus: ze wilden weten hoe ze effectief feedback konden geven. Concreet gedrag werd bekend bij anderen en jezelf. Daarna zou alles beter worden.
De waarheid was dat op veel werkplekken feedback flink werd gemeden. Hoe anders is de realiteit van de ondernemende professional. Je bent zo goed als je laatste prestatie en altijd in het zicht van alweer een beoordeling.
Zelf lok je het ook uit: je vraagt vaak en veel feedback. Op je teksten, producten, prijzen, website, visitekaartje en meer. Het is nooit genoeg, hoe meer feedback hoe beter. Toch?
Aan iedereen feedback vragen en overal iets mee doen. Voor je het weet ben jij een pleaser en is je product grijs. De grootste gemene deler en uiteindelijk nietszeggend. Daar zit je NIET op te wachten.
Je kunt een extra paar ogen heel goed gebruiken. Als zelfstandige en dienstverlenende professional komt je werk dicht op je huid. Voor je het weet ben je alleen met je irreële gedachten. Je hebt baat bij een reality-check.
Hoe krijg je informatie waar je WEL op zit te wachten?
- weet WAT je wilt nastreven en weten, zodat je niet alleen voelt maar ook ziet hoe je ervoor staat. Wat is belangrijk voor je en wat zijn de prestatie-indicatoren van je bedrijf? Kernwaarden, verkopen, brutowinst, aanmeldingen, abonnees, webbezoeken, open ratio, etc. Waar wil je op sturen en welke tellers heb je op je dashboard?
- maak een foto, niet persé letterlijk;-). Eerst van de situatie voordat je aan iets begint (een activiteit of project voor jezelf of een klant). Na een bepaalde tijd maak je nog een foto. Eenmaal onderweg en in de waan van de dag raken jij (en je klant!) gewend aan tussentijdse resultaten. Creëer fotomomenten en grijp elke kans om het verschil tussen VOOR en NA te waarderen.
- doseer je informatie: jij bent de baas en bepaalt van wie, wat en hoe vaak je iets wilt lezen, horen of zien. Richt daar ook je systemen op in: wat wil je dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs niet meer zien? Laat jezelf niet opjagen door micro-gebeurtenissen, kijk ook naar resultaten op langere termijn.
- benchmarking: vergelijk je eigen feiten of ervaringen met anderen. Je gaat best practices herkennen (niet in woorden, maar in daden en feiten) en kunt jezelf eraan optrekken. Geef informatie en vraag informatie terug.
- onderzoek structureel in hoeverre jij en je klant tevreden zijn (en wacht stil op een antwoord). Wat anderen ook vinden, jij en je klanten hebben de grootste stem. Wat was goed, wat kan beter?
Zorg er zelf voor dat je weet of je tevreden kunt zijn. Veeg belangrijke informatie niet onder de tafel en laat jezelf regelmatig influisteren hoe goed het met jou en je bedrijf gaat!
Wat is jouw ervaring? Ik lees je reactie graag!
Zeker herkenbaar. Vooral die afmeldingen na het versturen van weer een nieuwsbrief. Wat je dan soms al niet leest!
Belangrijk is dan om daarin niet (teveel) te focussen op deze energiezuigers, het negatieve. Focus juist op alle anderen die niet hebben afgemeld.
In mijn eerste nieuwsbrieven had ik altijd staan:
PS. Als je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen beantwoord deze mail dan met AFMELDEN
Dan kwam er zo’n mail binnen met alleen “AFMELDEN”.
Boem, zo naar…
Zij voerden echter precies de instructie uit van hoe af te melden.
Nu eindig ik mijn nieuwsbrief met:
PS. Als je geen nieuwsbrief meer wilt ontvangen beantwoord deze mail dan met:
Ik wil me graag AFMELDEN voor de nieuwsbrief.
Als er nu een “Ik wil me graag AFMELDEN voor de nieuwsbrief” binnenkomt voelt dat zoveel anders dan “AFMELDEN”. Zo kan ook de ene feedback anders voelen dan de andere…..;)
Henny, verder wil ik nog even zeggen dat ik veel bewondering en waardering heb voor je doorzettingsvermogen en je professionaliteit dat je ons elke week weer die nieuwsbrief schrijft.
Over feedback gesproken….;)
Met hartelijke groet,
Francien van den Boomen
@Peter Precies, andere focus regelen!
@Francien Mooi voorbeeld van hoe je de tekst zelf regelt en het ook voor jezelf aangenamer maakt. Dank voor je feedback, het zegt me dat ik doe waar ik voor sta. Een paar dingen heel goed doen maakt het makkelijker:-)
Dag Hennie, Francien en Peter,
Herkenbaar (voor wat betreft het gevoel van afwijzing) en tegelijkertijd denk ik ook: Hey girl, you can’t win ‘m all and you win some and you lose some.
@Francien, mooie oplossing die je gekozen hebt. Kan me het verschil in gevoel goed voorstellen.
Ikzelf moet telkens grinniken om de melding die Mailchimp (mijn nieuwsbrieftool) me stuurt bij een afmelding: ‘Nuts, someone just unsuscribed from you mailinglist. Maybe they’re just not that into you?
Feestelijke groet,
Myriam
@Myriam: dat is wel een heel vermakelijk melding van MailChimp, maar die slaat wel de spijker op z’n kop!
Hallo Myriam,
Jaja, die is leuk: ” Nuts….”
Deze humor maakt het zelfs plezierig.
@Myriam wat raak en inlevend van Mailchimp:-) Win ‘m all: dat zou druk en grijs worden!
Mooi hoe je dat beschrijft, dat je nu eenmaal niet iedereen tevreden kunt stellen en voor je het weet een soort grijs product krijgt.
Kwam vandaag toevallig dit artikel van Seth Godin tegen, past mooi bij wat jij schrijft: http://sethgodin.typepad.com/seths_blog/2012/08/you-wont-benefit-from-anonymous-criticism.html
@Elja ha Elja! ja, zelf actief kiezen van wie, waarover en zelfs hoe vaak je feedback wilt en als je het (hoe dan ook) krijgt ook wat je er mee wilt doen. Best ingewikkeld soms;-) Dank voor je toevoeging van Seth “don’t punish yourself by listening to the mob” Wat is mob?
The mob = de massa. Heeft negatieve connotatie… The mob is de massa die niet nadenkt, die als grote groep 1 kant op loopt…zoiets. The Urban Dictionary zegt het wel mooi: “A large crowd. Often described as torch-wielding, a mob is a large (usually poorly educated or rough) crowd of perhaps villagers with pitchforks who move against certain things. Like a crowd of lemmings they follow one another. Also used to describe the general populace.” (http://www.urbandictionary.com/define.php?term=mob)
@Elja dank, ik kreeg wel gevoel bij het woord maar wilde het beter beetpakken. Gelukt:-) Belangrijk woord, denkend aan NL.
“Denkend aan Holland…” (een belangrijke en emotionele zin voor een expat als ik ben). Ach, ik denk niet dat het alleen Nederlands is. Ieder land heeft zijn mob. Er is altijd overal een beweging die probeert zich daarvan los te maken, die zich anders voelt, en zoekt naar een eigen pad. En het zal wel inherent zijn aan groepsdieren dat we dat proberen te ontmoedigen? Omdat het niet in het grotere belang is? Of misschien zijn ook wij, die zich los willen maken/voelen, ook zelf weer onderdeel van een mob! 🙂
@Elja
Ja, elke (deel)groep heeft zijn eigen mob. Nederland hier aanhalen – wat ik en passant dus even deed;-) – maakt het onderwerp misschien te groot voor hier.
Gaat over mijn vraagtekens en misschien de keerzijde van populair, populistisch, democratie. Ingewikkeld: meeste stemmen gelden terwijl er impopulaire maatregelen nodig lijken te zijn.
Als ik het dan terugbreng naar dit artikel: extra belangrijk aan wie je feedback vraagt en alert te zijn op je eigen reactie en keuze er iets/niets mee te doen. De feedback die je krijgt zou wel eens kunnen leiden tot iets dat je eerst niet zo leuk vindt (impopulair), maar wat enorm zou kunnen helpen, werken, etc.