Rond de derde vrijdag van juni valt volgens Dr. Cliff Arnall de vrolijkste dag van het jaar. Volgens zijn wiskundige formule (!) zijn op die dag de omstandigheden voor een goed humeur het gunstigst voor het grootste aantal mensen.
Een soort ideale dag voor het humeur met hulp van zonlicht, weekend of zomervakantie-in-aantocht en meer. Dat zijn omstandigheden, maar in hoeverre heb je invloed op je eigen geluk? Kun je gelukskundig worden en wil je dat?
Ruut Veenhoven is geluksprofessor. Zijn definitie van geluk: de mate waarin iemand voldoening schept in het leven als geheel. En ja, geluk is subjectief. Hij beheert de world database of happiness. Nederlanders hebben, ten opzichte van andere landen in de wereld, een hoge geluksscore en geven hun eigen leven hetzelfde cijfer als in 1973.
Is economische groei gelijk of ongelijk aan geluk? De algemene conclusie van zijn onderzoeken: hoe moderner en vrijer een samenleving, hoe groter het geluk. Rechtszekerheid, een goed democratisch en politiek systeem, goede verzorging en individuele vrijheid zijn geluksbrengers, geld niet. Bruto Nationaal Produkt als eenzijdige groeimaatstaf is daarmee dubieus, Bruto Nationaal Geluk geeft een andere kijk. Er staat ook een vraag open bij onze centrale plan en statistiekbureaus: een duurzaamheidsmonitor of welvaartsmonitor, alsjeblieft?
Professor Veenhoven was spreker op The World Congress on Positive Psychology. Sleutelpersoon van dit congres is Martin E.P. Seligman, de Amerikaanse voortrekker van de positieve psychologie. Zijn boeken gaan over de factoren die geluk bevorderen: aandacht voor sterke punten, talenten en mogelijkheden.
In de maakbaarheid van geluk toont Sonja Lyubomirsky aan dat het vermogen om een gelukkig leven te leiden al voor 50% bij geboorte vastligt (in andere literatuur wordt dit set point genoemd). Dan wordt 10% bepaald door de omstandigheden en 40% door doelbewuste acties.
Geluk heb je dus voor 40% zelf in de hand en kun je leren. Een Limburgse middelbare school ontwikkelde een nieuw onderwijsprogramma met meer contacturen, meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en sociale vaardigheden. Ze ontwikkelden het keuzevak gelukskunde en er verscheen een studieboek. Ook het Verwey-Jonker Instituut maakte 6 lessen in geluk voor het vmbo. Beide onderwijsontwikkelaars passen kennis van de positieve psychologie toe, een humanistische stroming. Dat brengt me bij professor Joep Dohmen. Hij is docent filosofie bij de Universiteit voor Humanistiek en pleit voor levenskunst als schoolvak.
“Geluk kan je doodgewoon leren. Met ieder inzicht een stap dichterbij”. Dit is de opening van niet gelukkig geld terug, een geluksmarktonderzoek door TV-verslaggevers van RVU.
Met veel streven naar happiness om mij heen, betrap ik mezelf wel eens op een variant van lage frustratie tolerantie. Dat klinkt dan gelijk weer zo…….ongelukkig. En dat ben ik zeker niet. Wanneer verschijnt er een nieuw boek van Joep Schrijvers? Daarin stelt hij vast het streven naar geluk ter discussie, ik ben heel benieuwd naar zijn tegenlicht.
Ik word dus wat kriegelig als er te veel en expliciet naar geluk wordt gestreefd. Meer ben ik een verzamelaar van tevreden of blije momenten. De duurzame som ervan is misschien geluk?
“Zelf meten wat ze beweren. Want de enige maat dat ben jij”.
Mijn artikel is geschreven. Eindelijk is mijn verzameling bij elkaar gebracht op 1 plek en drukte ik op de knop “publiceren”. Ik ben tevreden!
Wat maakt jou nú vrolijk, blij, tevreden of gelukkig?
Jouw reactie op dit artikel is welkom!
grappig… gisteren op the case 2009 (online marketing congres van nima) presenteerde malmberg een case. als voorbeeld van het nieuwe uitgeven werd hun studieboek waar jij naar verwijst ook genoemd! gelukkig weekend he !
Humanistisch Verbond (zelf denken samen leven) over levenskunst:
http://www.humanistischverbond.nl/dossiers/levenskunst