“Ik vind het moeilijk om NEE! te zeggen”. Zelfstandigen zijn graag druk en voelen zich vereerd wanneer een klant ze een opdracht gunt. Maar is het wijs om altijd maar JA te zeggen tegen klanten of opdrachten, zelfs wanneer je recessie voelt?
Je pakt wat je pakken kan en werkt hard, drukte geeft je houvast. Als je nu niet JA zegt, dan zit je straks misschien zonder. Voor je het weet doe je dingen waar je niet goed in bent en waarvoor je uiteindelijk slechter wordt betaald.
Je belooft jezelf: als het rustiger is dan ….. Zo komt het dat je flink produceert, maar niet investeert. Je werkt niet aan je bedrijf of ideaal. Je ideeën verstoffen, je hebt trouwe klanten maar krijgt er weinig nieuwe bij.
Ons brein is primitiever dan we denken en maakt geen zuivere afweging. We maken denkfouten en één daarvan heet ‘loss aversion’. De angst voor verlies is bij de meeste mensen 2,5x groter dan de hoop op winst. Deze denkfout geeft irrationeel gedrag en mensen investeren hierdoor ‘scheef’ of buiten proportioneel in tijd of geld.
Daarbovenop maak je snel een andere denkfout: ‘sunk cost fallacy’. Koppig doorgaan met een idee, project, product of klant. Omdat er al zoveel tijd of geld inzit dat het onmogelijk lijkt er alsnog mee te stoppen. Dat gaat niet alleen over gigantische projecten als de Noord/Zuidlijn. Je kunt ook koppig zijn in je eigen bedrijf: doorgaan met activiteiten die je niet dichterbij je ideaal brengen.
Met een scheef en koppig brein kun je maar beter een paar feiten regelmatig checken. Al helemaal wanneer je een zelfstandige professional bent met een heel groot hart voor je eigen zaak, klanten en diensten.
Op het hoofdkantoor van je supermarkt zit de schapbaas ‘broodbeleg’, hij wil maximaal rendement uit zijn schap halen. Van zijn hele schap toetst hij zeker wekelijks de omzet en winst van broodbeleg. Zo kan het dat hij NEE zegt tegen een huismerk gemberjam en ook zijn eigen favoriete hagelslag is niet zeker van een plek in het schap.
Ik weet dat veel zelfstandigen cijfers niet sexy vinden, terwijl ze ook een winkel hebben. Toch heb je ze keihard nodig als reality check. Of je nu ‘broodbeleg’ of een andere expertise hebt, als ondernemer sleutel je regelmatig aan de vorm: je assortiment, doelgroep, acquisitie, etc. Dat kan ook betekenen dat je NEE zegt. Of wil jij rondlopen met een blok aan je been? Jij bent toch ook uit op rendement?
Zeg NEE tegen activiteiten, klanten of leveranciers die je weinig verder brengen. Investeer regelmatig in een reality check en blijf sleutelen aan je bedrijf en assortiment. Want voor je het weet maak je je druk, denk je scheef en houd je koppig vol, tegen beter weten in.
Wat is jouw ervaring? Ik lees je reactie graag! (klikken op reactie en dan naar beneden scrollen)
Dit artikel verscheen ook op NUzakelijk.nl Ondernemersblog (24-1-2012).
RT @hennietibben: [tibbentop2012] nummer 1 het lef om NEE! te zeggen http://t.co/LhcdVHGP #veelgelezen
RT @hennietibben: [tibbentop2012] nummer 1 het lef om NEE! te zeggen http://t.co/LhcdVHGP #veelgelezen