Ondernemen kan niet zonder zelfdiscipline. Al helemaal niet wanneer je als zelfstandige professional zelf wil bepalen wat je waar, wanneer en met wie voor hoe lang gaat doen.
Zelfstandigen hebben vrijheidsdrang en vaak maling aan structuur en discipline. Maar hoeveel uitslaperijen, uitstellerijen en gemiste kansen of klanten kun je hebben? Geeft dat knagende gevoel je echte vrijheid?
Wanneer je net als ik ooit een werkgever had, dan had je zelfdiscipline voor een deel uitbesteed. De organisatie waarvoor je werkte had een hoger doel, het was duidelijk waarvoor jij was aangenomen. Er was een plan, ritme, waardering en beloning. Als dat er allemaal niet was, dan was je vast een ontevreden werknemer.
Maar op je zelfstandige bordje ligt dagelijks een flinke portie zelfdiscipline vragend naar je te loeren. Je hebt geen basistructuur en kunt niet zomaar aanleunen bij anderen. Je hebt misschien wel veel smoezen maar weinig excuses. Want er is er maar een verantwoordelijk en dat ben jij.
Met zelfdiscipline kun je jezelf aansporen tot een bewuste actie. En niet alleen tot een actie die persé direct leuk is of voordeel geeft;-). Zelfdiscipline is niet alleen voor ondernemende professionals een belangrijke voorwaarde om je vrijheid te houden en verder te komen, maar blijkt ook nog eens een menselijke geluksbrenger.
Hoe kun je zelfdiscipline vergroten?
Zelfdiscipline is gerelateerd aan je vermogen tot zelfcontrole en zelfregulering en onderdeel van je persoonlijke DNA. Daar kun je op zich weinig aan doen. Het goede nieuws is dat je het jezelf gemakkelijker kunt maken én dat je zelfdiscipline kunt trainen.
Nee, ik ga hier nu niet uitweiden over: het begint met de wil om iets te veranderen, dan maak je een behapbaar stappenplan, afspraken met jezelf in je agenda en vier je gemaakte stappen:-)
Wanneer je op een klein gebied zelfdiscipline kweekt, dan zul je dit ook moeitelozer doen op andere gebieden. Het prettige gevoel en het vertrouwen dat je zelfdiscipline hebt werkt als een sneeuwbal. Dr. Roy F. Baumeister liet studenten lopen met een boek op hun hoofd. Ze leerden rechtop te lopen en hierdoor gingen ze ook beter eten, studeren en slapen.
Dat rechtop lopen komt mij bekend voor. Ruim twee jaar gelden was ik 10 weken in Zuidoost-Azië. In mijn reisblog stond een voornemen: trots rechtop lopen. En dat in tropischvochtige en warme straten met mijn 1 m 84 tussen mensen die zeker een hoofd kleiner zijn? Er kwam weinig van terecht. Maar eind vorig jaar werd ik ingehaald door mijn niet waargemaakte voornemen.
Ik kreeg een blessure en nu werk ik aan Het Nieuwe Lopen. In 2011 wil ik heel graag een halve marathon lopen. Om dat te bereiken moet ik anders bewegen. Maar het ergste zijn de, in mijn ogen suffe, dagelijkse oefeningen die me niet direct resultaat geven.
Je wil niet weten welke interne oeverloze gesprekjes er dan in mijn hoofd rondrennen. Maar elke keer, nadat ik de oefeningen tóch heb gedaan, voel ik me tevreden, trots en vol vertrouwen. Vaak ga ik daarna aan het werk, waardoor ik die goede ervaring direct meeneem en het een groter effect heeft.
Wil jij je zelfdiscipline trainen en een sneeuwbaleffect? Bedenk dan je eigen korte simpele oefening die je zo en regelmatig kunt doen. Het kan zijn dat je 30 seconden push-ups gaat doen, een mindfulness oefening of een huishoudelijk klusje.
Wat je verder kunt doen is het jezelf gemakkelijk maken om iets wel of juist niet aan te gaan. Leg je werkspullen of -kleding klaar. Verwijder verleidelijke icoontjes of snelkoppelingen naar e-mail of twitter.
Of benoem vanmiddag wat je morgen wilt doen voor je eigen bedrijf en maak hiervoor een afspraak met jezelf en zet deze in je agenda. In je ideale werkweek maak je belangrijke activiteiten heel concreet.
Zorg ervoor dat je niet alleen op zelfdiscipline hoeft te leunen maar dat je ook in een gespreid bedje kunt stappen:)
Wat een mooi herkenbaar artikel weer Hennie!
Ik heb mezelf de discipline bijgebracht door afspraken te maken met mezelf én mezelf te belonen c.q. straffen (afhankelijk van de afspraak) als ik deze verzaakte. Het kunstje is dan natuurlijk om díe afspraak met jezelf niet óók te verbreken. 😀
Het heeft me zeker geholpen te zijn wie ik ben.
Groet
Monique Anröchte
Wat leuk dat je Baumeister aanhaalt! Zijn onderzoek is echt ontzettend interessant als je meer wilt weten over zelfdiscipline. Ik heb het hier samengevat: http://www.ivpp.nl/persoonlijke-effectiviteit/zelfdiscipline-de-controle-over-jezelf-veroveren/
Ook over doelen stellen is een hoop interessant stuf geschreven. Dit artikel is vooral enorm interessant: http://www.cs.cmu.edu/~dabbish/locke.pdf
Succes met de halve, naarmate je langer gaat trainen worden luisterboeken je vriend. Dan wordt lopen echt een makkie.
Goed verhaal en heel herkenbaar!
Ik hoorde laatst een mooi verhaal van een Amerikaanse dame die was gestopt met roken. Door een contract te tekenen dat als zij toch weer een sigaret op zou steken, dat zij dat 10.000 dollar moest betalen aan de KluKluxKlan. Dit wilde ze natuurlijk absoluut niet laten gebeuren en om een lang verhaal kort te maken….. Ze heeft nooit meer een sigaret aangeraakt.
Groet,
Johan
@Johan heftig voorbeeld en contract, ben blij dat ik nooit begon met roken:)
Goed artikel.. intressant dat je gelijk begint over zelfstandig ondernemen.. iets wat in mijn ogen inderdaad onmogelijk is zonder de nodige discipline.. ik heb zelf een artikel geschreven over hoe zelfdiscipline kunt opbouwen: http://www.mreddy.plazilla.com/hoe-bouw-ik-zelfdiscipline-op