
“Als ondernemer heb ik last van valse bescheidenheid, keuzestress en bindingsangst”. Zo stelde ik me drie jaar geleden – in een select gezelschap – voor. Afgelopen maand moest ik mijn eigen huis-tuin-en-keuken-diagnose flink bijstellen:
ik ben bang voor AFWIJZING.
De afgelopen weken bloos ik ineens, vraag ik me meer af wat regels zijn en hoe je ‘hoort’ te ondernemen. Afwijzing blijkt een sociale angst te zijn.
Huh, ik?
In de zomer had ik speelkaarten in Amerika besteld. The Rejection Therapy. Elke set kaarten – het waren er drie – zat in een pak papier met daaromheen veel plastic vol lucht en dat zat dan weer in een enorme doos. Wat een verspilling, die Amerikanen toch.
Toen ik de kaarten eindelijk uit hun eigen kleine doosje kon halen, kon ik zien wat The Rejection Therapy was. Elke kaart heeft dezelfde eenvoudige lay-out, maar telkens een andere uitdaging. Van één zin. Wat simpel ziet dat er uit.
Dat had ik toch ook kunnen maken? Precies, hád…. Maar ik héb het niet gemaakt.
Als ondernemer voel je het als geen ander:
- hoe stel je realistische doelen zonder een ‘slave of expectations’ te worden?
- hoe bied je
jezelfdienst aan zonder angst voor afwijzing?
- wat als alles (niet) lukt?
Een maand geleden stond ik met ballen in mijn buik op mijn eigen event. Ik heb inmiddels 3 jaar verkering met zelfstandige professionals. Daardoor heb ik geen opdrachtgevers of ‘klussen’ meer. Maar wel favoriete klanten en eigen vrij werk met door mij zelf ontwikkelde diensten.
Toch was er nog iets. Met mij kon je in 100 dagen je groei versnellen. En daarna maakte ik dat ik weg kwam. Hoe goed en hartverwarmend het resultaat ook was. En hoeveel potentie er nog meer in zat.
Te veel te goed willen doen. In een paar uur. Het gaf me ballen in mijn buik, op mijn eigen event.
Wat een vergissing: ik had geen bindingsangst, ik was bang voor afwijzing. Ik nodigde namelijk voor het eerst mensen uit een stap verder en dieper te gaan: een jaar lang met mij te werken. Wat was de hapering? Ik ben toch geen watje of lichtgewicht?
Dus terug naar The Rejection Therapy, de kaarten die ik al eerder in huis had gehaald.
Het speldoel: elke dag door minimaal één persoon of partij afgewezen worden.
Wat is een ultieme afwijzingspoging?
1. als je uit je comfortzone gaat
2. als je verzoek jou in een kwetsbare positie brengt, maar de ander macht geeft
3. voorwaarde: respect voor de andere partij en zijn/haar gevoelens
4. als je verzoek (aanbod/interactie/uitnodiging) is afgewezen
Het gaat om de beste plek in een restaurant vragen, terwijl je zeker niet hebt gereserveerd. En dan iets vragen dat niet op de kaart staat. De leukste man of vrouw in de kroeg aanspreken. Zijn/haar telefoonnummer vragen.
Een klant vragen hoe je deze nog beter van dienst kunt zijn. Een persbericht sturen naar de redactie van een toonaangevend medium. Een incompleet artikel schrijven. Je ideale klant uitnodigen een jaar met jou aan de slag te gaan.
Wanneer heb je ‘gewonnen’?
- als je 30 dagen achter elkaar bent afgewezen EN
- als angst voor afwijzing je niet langer hindert of onder de duim houdt 🙂
Je traint je zelfvertrouwen en krijgt een dagelijkse reality-check cadeau.
Afwijzing hoort bij ondernemen. En je kwetsbaar voelen op het moment dat je de wereld voor het eerst een nieuwe eigen creatie laat zien ook.
Maar bedenk niet te veel wat er allemaal zou kunnen gebeuren.
Anders zou je wel eens een slaaf van je eigen verwachtingen kunnen worden.
Wanneer voel jij je afgewezen? Welke afwijzing scoor jij vandaag?
Ik lees het graag!
PS:
acquisitie door therapeuten wordt niet op prijs gesteld. Het delen van eigen ervaringen of ultieme afwijzingspogingen wel 🙂
Cool artikel! Wat een geweldig leuke manier om je angst voor afwijzing te overwinnen en je comfortzone enorm uit te breiden. Dat ga ik ook doen, dat afwijzingsspel.
De grote vraag is natuurlijk: kan ik die kaartenset met tips die door jou is ontwikkeld al bij je bestellen? Als je antwoord ‘nee’ is… dan heb ik m’n afwijzingspuntje voor vandaag gescoord 🙂
Hai Hennie,
Wat een openhartig en taboedoorbrekend artikel!
Het omgaan met afwijzing als ondernemer moet je inderdaad leren heb ik ervaren. Je moet er zelfs een soort ‘eeltlaagje’ voor kweken. En jezelf altijd de vraag stellen of je als persoon wordt afgewezen of dat je dienst of aanbod wordt afgewezen.
Je bent vaak automatisch geneigd het eerste te denken maar het laatste is meestal het geval heb ik ontdekt. En hierop doorvragen bij je klant kan je enorm helpen.
Kort geleden gaf iemand mij de tip om mailtjes ‘waar je vrolijk van wordt’ te bewaren in een apart mapje. Dat heb ik gedaan en ik open dat mapje vaak wanneer een klant ‘Nee’ heeft gezegd.
Mijn ‘Ideale’ afwijzing voor vandaag heb ik al binnen 😉 Een van mijn klanten kiest voor een enkel abonnement in plaats van voor een collectief abonnement waarbij ze meer voordeel zouden kunnen krijgen. Het vertrouwen is er dus wel maar het is nog te klein om de stap naar een groter abonnement te kunnen zetten.
Ze hebben waarschijnlijk meer tijd nodig en ik voel me weer uitgedaagd om te bewijzen dat mijn diensten het waard zijn!
Zo, nu weer even mijn ‘speciale mapje’ openen en dan verder!
De cursus ‘Je Ideale Aanbod’ kan ik iedereen trouwens van harte aanbevelen. Het maakt je scherp en het is vaak minder ingewikkeld dan je het zelf maakt 😉
Stance.
Oe deze komt binnen, heel herkenbaar en volgens mij ook een fantastische drijfveer. Want hoe mooi is het om afgewezen te worden. Ik heb weleens geleerd dat de enige reden waarom `Sales` bestaat het woordje NEE is. Ben morgen en overmorgen op een congres, dus grote kans dat ik weer afgewezen wordt, heerlijk!
Herkenbaar! RT @hennietibben: mijn nieuwste blog: hiervoor schaam ik me enorm #ZZP #ondernemen #afwijzing http://t.co/h74s4sPQ
Herkenbaar, goede blog @hennietibben http://t.co/7ppJLWx3
@Ellen
leuk te lezen! Nee, nog geen eigen kaartspel. Wel verweef ik de uitdagingen in mijn seminars en programma’s.
En…. ik had al ’tig apps, carddecks en eBooks kunnen ontwikkelen en daarmee veel meer mensen kunnen bereiken. Goed je hier te zien, als een soort ‘geweten’ op dat gebied:-)
Maar eh…. was het voor jou niet comfortabel om je vraag aan mij te stellen? Ik vraag me echt af of het de ideale afwijzingspoging was 😉
@Stance
klanten kunnen aan van alles twijfelen. Een afwijzingspoging zou kunnen zijn: twijfelt u (of twijfel je) aan mij/mijn expertise? Ik vraag het regelmatig! Spannende vraag, maar het antwoord is zeer de moeite waard.
Goed te lezen dat je de cursus ‘je ideale aanbod’ zo van harte aanbeveelt bij anderen!
@Maurice
nou, nou. Jij gaat wel heel ver: mooi om afgewezen te worden ;-). Ik zag laatst een TV-programma over daten. Iemand kreeg te horen: jij bent dus een Rejection Machine, verslaafd aan afwijzing. Dat hakte er stevig in (volkomen voorstelbaar voor mij). Heb een goed congres!
Ik ga ervoor! RT @hennietibben: “30 dagen lang 1x daags een afwijzing scoren”, recept uit m’n nieuwste blog. http://t.co/uIZU4bcH
“Het gaat om de beste plek in een restaurant vragen, terwijl je zeker niet hebt gereserveerd.” http://t.co/vgBsB6bb @hennietibben
Wat een leuk stuk Hennie, over afgewezen worden. Ik had zelf het geluk – toen ik voor mezelf begon – dat iemand me zei gewoon 100 keer te schieten. Er zou altijd wel iets raak zijn. Afwijzingen zitten er dan dus gewoon ingebakken. Dat hielp me bij de eerste afwijzingen. Inmiddels ben ik wat selectiever geworden met het schieten, maar – natuurlijk -krijg ik nog steeds afwijzingen. Ik heb er niet zozeer buikpijn van, als dat ik het gevoel heb mijn parels voor de zwijnen geworpen te hebben. Ook niet altijd waar natuurlijk. Ik heb me aangewend altijd even na te vragen waarom mijn diensten afgewezen worden. Jouw artikel gaf echt een paar goede inzichten. Ik vind afwijzingen eigenlijk helemaal niet (meer) zo erg…
Ga zo door!
Haha! RT @PH_sophie: RT Paradoxale zelftherapie voor ondernemers met afwijzingsangst http://t.co/vgBsB6bb @hennietibben via @kittykilian
@PH_sophie dat paradoxale moet jou aanspreken 😉 dank en leuk: je RT! #afwijzing http://t.co/n4CNLkU9
Als iemand niet reageert denk ik soms al dat iemand niet tevreden is over een dienst. En ik merk dat ik daar elke keer een stapje verder in kom.
Het is als kijken in de ziel van je eigen onzekerheid.
Het is een meetinstrument voor het inschatten hoever ik ‘al’ ben in het kunnen accepteren dat niet iedereen mijn werk goed, belangrijk, leuk, fijn, mooi, etc. vindt. En ik kan
je verzekeren dat ik daar nog wel een tijdje zoet mee ben. #levenswerk
Dank voor je openhartige verhaal. Ben benieuwd of je de 30 al gehaald hebt!
Te herkenbaar!
Het is vooral ons hoofd die van een NEE een afwijzing maakt en dat voelt rot. Hoewel een NEE helemaal geen ‘echte’ afwijzing hoeft te betekenen. Juist bij een NEE is het zaak door te vragen. Het is een kans om de zaak nog eens te bezien. Vanuit een ander oogpunt wordt het dan beter.
Mooier gezegd, dan gedaan. Dus ik doe mee! Ik hou wel van een uitdaging. Vanavond ga ik weer naar een netwerkbijeenkomst, waar ik niemand ken. Dus gelegenheid genoeg om ‘afgewezen’ te worden.
Met zijn allen uit de comfort zone!!
Hoeveel afwijzingen heb jij al behaald, Hennie?
Groeten, Natascha
@Marlies ‘geen reactie’ vul je al snel in, zo’n enorme valkuil. Kan me voorstellen dat je dat als een soort test ziet, heel herkenbaar. Maar als ander niet reageert wilt dat niet persé iets zeggen over jou of je aanbod, voorstel, suggestie, etc…. . Vijftig procent kans. En daarna nog inderdaad het feit dat je niet met iedereen lekker door een deur kan.
@Natasha de achtergrond van NEE geeft (minimaal) 1 persoon veel inzicht!
@Marlies en @Natasha
Ik heb mijn eigen score niet geteld sinds ik dit artikel schreef 😉
In mijn werk (bijv. eZine/blog, teleseminar) ga ik m’n afwijzingsangst aan. Maar ook bij mijn familie of vrienden probeer ik het uit. Ook ben ik aan het daten en daarin kom ik het natuurlijk ook tegen. Het moeilijkste voor mij is hulp vragen, daar zit voor mij nog een grote afwijzingsangst. Zo zal iedereen wel een speciale moeilijke categorie hebben 🙂
Geen score dus, maar ik merk wel dat het aangaan van afwijzing een soort mentaliteit wordt. Het lijkt er nu meer op dat ik mezelf (waar ik voor sta en ga) vooral niet wil afwijzen en daarvoor het risico bij de anderen meer op de koop toe neem.
RT @hennietibben: “heb jij de 30 al gehaald?” vragen @nataschavale en @MarliesZ over afwijzing en scoren http://t.co/sKmJ4hjdV7 #ondernemen
RT @hennietibben: “heb jij de 30 al gehaald?” vragen @nataschavale en @MarliesZ over afwijzing en scoren http://t.co/sKmJ4hjdV7 #ondernemen
RT @hennietibben: “heb jij de 30 al gehaald?” vragen @nataschavale en @MarliesZ over afwijzing en scoren http://t.co/sKmJ4hjdV7 #ondernemen
Interessant artikel!
Ook ik vind net als Marlies boven ergens vermeld, dat wanneer klanten ”geen reactie” geven een soort teken van afwijzing. Omdat je vaak snel verwacht dat iedereen wel een reactie vermeld die het interessant/hulpzaam vond.
@Yvo heel herkenbaar en toch…. Het zijn onze eigen gedachten.
Kan het zijn dat juist dienstverlenende mensen verwachten dat iedereen reageert?
Het topje van de ijsberg reageert expliciet of snel, daaronder is het stilletjes of willen mensen graag echt (en meerdere keren) uitgenodigd en gehoord worden.
Goed idee! RT @hennietibben: zo maak je van afwijzing een spel http://t.co/6kNSMtZSK7 #ondernemen
Leuk artikel! Maak van afwijzing een spel http://t.co/XubdWbI3Mc via @hennietibben
Hallo Hennie,
wat een leuke manier om over je angst voor afwijzing heen te komen.
Ik heb jarenlang netwerkmarketing gedaan en dan wordt je aangegeven hoe je met afwijzingen kunt omgaan. Uitspraken als “men zegt geen NEE tegen jou”, “wat nu een NEE is, hoeft geen NEE te blijven” enzovoort werden me geregeld ingefluisterd. Want als je ergens afwijzingen krijgt, is het wel bij netwerkmarketing!
Ik heb dus al heel wat afwijzingen voor mijn kiezen gehad. Ben ik er nu dus beter tegen bestand als ik een ‘NEE’ te horen krijg? ECHT NIET…ik vind het nog steeds niet leuk, maar het doet me veel minder dan eerst. Ik zie die Nee’s nu als leermomenten, en dan vallen ze eigenlijk best mee. 🙂
Hartelijke groet, Monique
ik voel me afgewezen wanneer ik kritiek krijg op iets wat ik heb gemaakt, waar ik met hart en ziel aan heb gewerkt in een mood van flow en inspiratie.
@Dieke dat voelt zo kwetsbaar, je creatie en dan…. Wat mij helpt is tevoren besluiten voor wie of waarom ik iets maak. Kan dus ook voor mezelf zijn. Om van te genieten, te leren, etc. Voelt veel onafhankelijker. Ik wens je veel flow en inspiratie!
Voor mijzelf iets maken kan ik heel goed, de buitenwereld instappen blijft een uitdaging. Keuzes erin maken, daar was ik nog niet opgekomen. Ik heb er wel oren naar. Voelt als het jezelf gunnen gevoed te worden met inspiratie. Dank je wel.
RT @hennietibben: zo maak je van afwijzing een spel http://t.co/uuXvOsNaUG #ondernemen
RT @hennietibben: zo maak je van afwijzing een spel http://t.co/uuXvOsNaUG #ondernemen
De angst voor afwijzing zit volledig in je eigen brein! Het enige dat je als ondernemer kunt doen is te streven naar de levering van de best mogelijke producten of diensten. Wanneer jij staat voor je product of dienst, dan merken de klanten dat ook. Wanneer de klant dan toch voor een ander kiest en jou “afwijst”, dan is dat gewoon een keuze van de klant! Laat je daar zeker niet door beïnvloeden.
RT @hennietibben: zo maak je van afwijzing een spel http://t.co/XbdZiVrJFB
Leuk blog,herkenbaar.Ook bij singles is dit een hot item.Leerzaam RT @hennietibben: zo maak je van afwijzing een spel http://t.co/Um8bwNPJVd