“Ik ga uit van sterkte denken en dat betekent dat ik niet kijk naar problemen. Ik probeer er in ieder geval zo weinig mogelijk aandacht aan te geven”.
Zo vertelt een veranderexpert, zij werkt met appreciative inquiry. De kern van deze methode is “a desired future state that is compelling. Against the overuse of problem solving” (bron: Wikipedia).
Daar sta je dan. Je gelooft in de visie die bij je vak hoort, deze zit in je bloed en dan word je als ondernemer gevraagd na te denken over de problemen jij vooral oplost voor je klant. Er zelfs over te communiceren op je website en in gesprekken……
Je hoeft geen veranderexpert te zijn om deze botsing te voelen. Met aan de ene kant je vak, methode of visie. Aan de andere kant het ondernemerschap dat net iets anders of zelfs het tegenovergestelde van je vraagt. Omdat je klant anders niet bij jou kan aanhaken.
Als veranderexpert geloof je in de kracht van het lonkende perspectief, terwijl je klant zich graag gehoord en gezien voelt. Deze expert heeft het over mij, is bekend met mijn problemen en kan me verder helpen. Ik ga geen buil vallen.
Als journalist ben je doordrenkt met opvattingen over nieuwswaarde. Als ondernemer word je gek als je continu nieuwe producten EN nieuwe klanten moet ontwikkelen. Dan is het juist de kunst om óf je producten óf je klanten stabiel te laten zijn. Beiden blijven ontwikkelen zal je SLOOOOOOPEN.
In die eeuwige jacht naar nieuw(s) kun je het zelfs in je hoofd halen dat je een artikel/blog – ook een product – maar één keer ‘mag’ posten in de sociale media.
Als adviseur, consultant en trainer ben je geïmpregneerd met ‘onafhankelijk’. Niets over je eigen voorkeuren vertellen, geen richting geven of statement maken. Terwijl klanten graaaaaaaag willen weten waar jij staat.
Als coach ‘doe’ je de coachende stijl. Je bent deskundig in coachen, niet in het inhoudelijke onderwerp. Aanwijzingen of een dwingend advies geven horen daarin niet thuis. Terwijl je klant hier soms dringend om verlegen zit.
Als advocaat, makelaar, notaris, accountant of vrije beroepsoefenaar heb je veel geheimen. In je business vertrouw je op mond-tot-mondreclame. Maar hoe laat je dan aan de buitenwereld zien wat je precies kunt betekenen voordat het voor je cliënt of klant (en jezelf) te laat is? Hoe krijg je op een gepaste manier de regie over je marketing en promotie?
Kennismaken kan alleen als je elkaar persoonlijk ontmoet, een mindfulness programma duurt 8 weken, kennis hoort gratis te zijn en iedereen is gelijk. En zo kan ik nog even doorgaan….
Hoe het heurt, de mores hoort bij mensen in families, organisaties, branches, landen. Beroepscodes willen professionaliteit, kwaliteit en moraal/ethiek bewaken. Dat is goed.
Hoe het heurt kan ook je grootste blinde vlek voor jou als ondernemer zijn. Het zit zo in je DNA of routine dat je het niet doorhebt. Hoe zou het zijn als je over de schutting kijkt van je eigen beroepsgroep of branche en je haren losgooit?
Ondernemers en challengers kijken over de schutting en lenen uit andere branches.
Ze staan op uit hun eigen groep en kappen met ‘hoe het heurt’. Ze knippen en plakken, maken vooral nieuwe combinaties.
Beroepen veranderen drastisch. Werk wordt overgenomen door software en 3D-printers. Diensten en producten verschijnen op plekken en in vormen die je niet had bedacht. Notarisproducten naast HEMA-worsten, ik noem maar wat.
Gooi je je éigen haren niet los?
Dan doet straks iemand anders het voor jou!
Spijker op z’n kop: “@hennietibben: “Ze staan op uit hun eigen oorspronkelijke groep en kappen met ‘hoe het heurt’” http://t.co/2P0RdP6klz”
goed artikel! RT @hennietibben: kappen met ‘hoe het heurt’ (en je vakbroeders verbazen) http://t.co/mcmy8GIT3q
Ha ik herken iets. Als coach heb ik inderdaad geleerd dat ik niet mag adviseren sterker nog ik sprak (en spreek) coaches aan die dat doen. Maar mijn klant snakt naar mijn advies en die geef ik tegenwoordig dan ook gewoon. Nu nog adviezen op social media zetten om te laten zien wat ik in mijn mars heb. Dat bedoel je toch?
RT @hennietibben: kappen met ‘hoe het heurt’ (en je vakbroeders verbazen) http://t.co/m0lGhT4Ic4
Voor ondernemers die worstelen met hoe het ‘hoort’ in hun ‘vak’… RT @hennietibben http://t.co/rksUNtHztZ
@hennietibben Heerlijk juist om je eigen haren los te gooien! 😉 Goed artikel! Kappen met ‘hoe het heurt’ http://t.co/5FcePXaZnr
Beetje ondernemer heeft een gezonden dosis eigenwijsheid om het op z’n eigen manier te doen zou je toch zeggen. Zelf heb ik niet zoveel met ‘codes’. Kreeg wel sterke associaties met marketing zoals het ‘heurt’, daarbij lopen we met z’n allen als een kudde schapen te zoeken naar onze niche, werken met gratis weggevers etc 😉
Helemaal mee eens. Ik ben wars van regels. Dan maar niet bij een gevestigde orde.. Als coach begonnen maar ik voelde dat het anders moest bij mij. Dus nu noem ik mezelf juf. Dat ben ik ook echt eigenlijk. Soms zeg ik gewoon hoe het het beste kan. Hoe het moet zelfs. Dat past bij mij en daar komen vrouwen ook vaak voor. En nu werk ik het best. Door deze vrijheid te nemen in mijn werk inhoudelijk ben ik ook eigenwijzer geworden in ondernemen. Ik leer van alles en pas toe wat bij me past. Die vrijheid in mijn werk en bedrijf zorgt dat ik weer plezier heb en geniet.
Goed blog van @hennietibben “Hoe het heurt kan ook je grootste blinde vlek voor jou als ondernemer zijn.” http://t.co/BDVGe3u8F6
Goed blog van Hennie, ook zeer herkenbaar: kap met ‘hoe het hoort’ (en verbaas je vakbroeders) http://t.co/GH7QsHD95E via @hennietibben
Goed om bij stil te staan.. @hennietibben RT Kappen met ‘hoe het hoort’ (en verbaas je vakbroeders) http://t.co/Tzd74HrmUx via
Ja, als loopbaancoach hoor je testen te geven aan je klanten. Doe ik niet. Testen zetten mensen in hokjes, dit ben je, dit ben je niet .
Wel geef ik reflectieoefeningen. Daar gaan mensen zelf mee aan de slag, komen zelf tot inzichten over zichzelf, wat hun gelukkig maakt, wat hen inspireert, wat (nog) minder goed gaat. Inzichten die ruimte en energie geven om door te gaan op het huidige pad én om nieuwe paden te proberen.
RT @hennietibben: tsss… een loopbaancoach die niet met testen werkt. Blog + reacties over kappen met ‘hoe het hoort’ #ondernemen http://t…
@Glenny Ja, dat bedoel ik!
@Marta alleen al je met marketing bezig houden is voor velen kappen met hoe het hoort. Er is niets nieuws aan niches kiezen en weggevers, eeuwenoud werkend principe. Om sommige dingen kun je simpelweg niet heen. Voor de meesten is het: eerst (aan)leren en dan persoonlijke stijl/toepassing verfijnen.
@Marielle van coach naar juf, geeft precies het verschil aan. Veel plezier:)
@Hanneke stoer van je, geen testen geven! Terwijl veel mensen er waarschijnlijk om vragen, vermoed ik zo.
Ik vraag ondernemers wat ze heel graag DOEN en in welke vorm. Briljante bezigheden (en soms vloeien die voort uit ervaring met bepaalde rol/functie die ze heel goed ligt, wat weer op een hokje lijkt;-).
RT @hennietibben: over je haren losgooien als ondernemer – kappen met ‘hoe het hoort’ volgens je vakbroeders en -zusters http://t.co/PFI33w…
Heerlijk artikel. En waar! MT @hennietibben: ..kappen met ‘hoe het hoort’ volgens je vakbroeders en -zusters http://t.co/VdzwHPMF6F
Zeer herkenbaar artikel Hennie. Het kan heel kwetsbaar voelen om tegen de beroepsmores in te gaan, vooral als het een klein wereldje betreft waar op elkaar gelet wordt. Dan kun je nog zo graag eigenwijs willen zijn en het op jouw manier willen doen, maar hoe ga je om met die kwetsbaarheid? Een dikke huid kun je niet aanschaffen 😉
@Karin ik herken de kwetsbaarheid en laveer tussen gevoelig mens zijn en iets onverzettelijks hebben als het over mijn eigen idealen gaat. Inmiddels geloof ik wel dat je weerbaarheid kunt trainen: #28xLEF en spelen met afwijzing.
Sluit me aan bij Hennie Tibben, over kappen met ‘hoe het hoort’ http://t.co/afMTVCgDPM #ondernemen #beroepscode
“@hennietibben: Welke beroeps-, branche- of gedragscode kraak jij als ondernemer? http://t.co/ukD6AG1KGq http://t.co/C5ZM2KjXT9”