“Draag je dit? Hoe draag je dat dan? Oh, waaróm draag je het niet? Houden of weg ermee?”
Tegenover me staat DressCoach Glancy en ze pakt stuk voor stuk mijn kleding uit de kast.
Ik besluit in een rap tempo.
Als ik dit alleen zou doen, dan zou bijna alles blijven hangen. Maar nu niet.
De kledingstapel wordt groter en de rij lege hangers langer.
Twijfelgevallen gaan naar iemand anders en ik heb ruimte en inspiratie voor iets nieuws. En dat komt goed uit, want er komt een nieuw seizoen aan en de markt verandert.
Wat hebben de inhoud van je kledingkast en je dienstenaanbod met elkaar gemeen?
Ze zijn allebei een veelgebruikte verzamel- en presentatieplek. Zodat je iets kunt aantrekken of verkopen.
Je kunt bijna dezelfde vragen stellen.
“Draag je dit?” is “verkoop je dit?”
“Hoe draag je dat dan” is “hoe zit je dienst of aanbod in elkaar” of “hoe verkoop en lever je deze?”
“Houden of weg ermee?” is “deze dienst zo houden en vaker verkopen, doorontwikkelen of saneren?”
Een nieuw kwartaal of seizoen is een goed moment om stil te staan bij je kledingkast aanbod.
Of je nu man of vrouw bent, elke ondernemer vraag het zich af. Welke diensten lopen lekker, welke minder? Wat zijn twijfelgevallen? Wat geef je door aan een ander? Wat wil je er zelf voor terug?
Hieronder ideeën om eens flink de bezem door je aanbod te halen!
Uitgangspunt: je aanbod is dé verbindende match voor jou en je klant
- je aanbod vormt het hart van je business model. Ik spreek zelf liever over je plezier- en verdienmodel. Want als je 60% van je tijd ‘declarabel’ zou zijn, dan regel je via je aanbod dus 60% van wat je in je bedrijfstijd doet, met wie, hoe en tegen welke voorwaarden.
Veel zelfstandigen willen zelf bepalen, maar pakken in het hart van het business model juist niet de regie.
Ze komen er niet toe een eigen aanbod te creëren, ze lopen achter opdrachten aan.
- je dienstenaanbod past niet alleen helemaal bij jou, maar ook bij je ideale klant. Alleen als je weet wie dit is, waar hij of zij wakker van ligt, waarvoor hij of zij investeringsbereid is, dan kun je beginnen aan het ontwerpen van je ideale aanbod. En dat aanbod moet je klant goed passen en van A naar Beter helpen
Hoe kun je dit uitgangspunt concreter maken?
Een paar voorbeelden:
- als jij heel graag 1-op-1 met je klant werkt, zet dan niet al je energie in op het verzamelen van mensen in groepen. Omdat anderen dat doen of iemand je heeft vertelt dat je moet opschalen. Zorg wel dat je goede prijzen vraagt voor 1-op-1 werk, voor je klant is directe toegang tot jou en je onverdeelde aandacht het grootste goed.
- als jij het beu bent om het hele land af te sjouwen of in de file te staan, baken dan je werkgebied af. Letterlijk of figuurlijk. Bepaal bijvoorbeeld wat je max. reistijd is, verdeel regio’s over het jaar, bied ook online/telefonisch diensten aan, besteed werk uit, nodig mensen uit naar jou te komen of ga je aanbod en klant verder verbijzonderen, vernauwen, verdiepen.
En dan: haal de haken en ogen uit je dienst
- spreek de gemiddelde boekhouder tegen. Sommige mensen doen veel moeite voor een relatief klein fiscaal voordeel en houden daardoor geen tijd, ruimte of aandacht over voor het vergroten van de opbrengsten. Geef voorrang aan het vergroten van je opbrengsten en laat sommige fiscale voordelen – waarvoor je veel moeite moet doen of dingen bij moet houden – liever links liggen.
- wees een no-brainer voor je klant, maak het niet te ingewikkeld. Ken je de locatie die zeer goed betaalbaar leek? Totdat de horeca-/annuleringsvoorwaarden, de kosten voor een flip-over, flesjes water, lunch, parkeren, het maken van kopieën en niet vergeten voor de beamer en het projectiescherm erbij kwamen. Voorkom een aanbod met een ingebouwd afweermechanisme!
- denk niet penny wise pound foolish. Ik hoorde van een theaterhotel dat tickets inclusief garderobe en pauzedrankje aanbiedt. Daarmee voorkomen ze opstoppingen en gedoe voor de bezoekers, dure pieken in personeelskosten en relatief hoge handling-/administratiekosten voor lage kassa-aanslagen.
Welke onderdelen in jouw aanbod komen je eigenlijk helemaal niet uit, kosten jou ergens anders eigenlijk veel en zorgen voor een lage service- of waardebeleving bij je klant?
Zorg dat je altijd een ideaal aanbod klaar hebt liggen (of hangen ;-).
Niet te veel, wel precies het goede. Daarmee zorg je voor je klant én je eigen plezier- en verdienmodel.
Daarmee zit jij achter het stuur van je omzet en tijd terwijl je klant makkelijk JA! kan zeggen tegen jou en je dienst!
Hoe lijken jouw kledingkast en dienstenaanbod op elkaar?
Stop met wat niet bij je past. RT “@hennietibben: hoe je kledingkast en dienstenaanbod op elkaar lijken http://t.co/f8USpPq8B4”
RT @MarlijnMosterd: Stop met wat niet bij je past. RT “@hennietibben: hoe je kledingkast en dienstenaanbod op elkaar lijken http://t.co/f8U…