“De westerse mens plant zich een slag in de rondte en leeft voor de toekomst” Dat schrijft Joke J. Hermsen in haar boek Stil de tijd.
Maar welke ‘smaken’ zijn er ook, in TIJD?
Grieken spreken over chronos en chairos. Chronos is een Griekse oergod (vadertje tijd) en staat voor kwantitatieve tijd. Chairos is meer de kwalitatieve tijd, de juiste tijd voor iets.
Calvinisten denken aan rendement. Door hard te werken in de tijd die je hebt.
Wist je dat we pas in 1909 in alle Nederlandse plaatsen dezelfde tijd ‘hadden’? We maakten een praktische afspraak, bijv. voor de spoorwegen.
Gill Edwards schrijft over harde tijd en zachte tijd.
Harde tijd is hard je best doen om te ontspannen, ontsnappen, druk doen, gedreven door plicht en taken, nadruk op status en bevestiging van anderen.
Zachte tijd is bij het moment leven, werkelijke ontspanning, waardering, van kleine dingen genieten. Je hoort de aansporingen van je ziel en ziet welke richting je uit wilt.
Veel ondernemers blijven hangen in harde tijd. Om maximaal te renderen, kansen te pakken en het opkomende groen bijna uit de grond kijken.
Wat een armoe als je geen tijd maakt voor:
- pesto maken of een taart bakken
- met je geliefde(n) samenzijn
- iemand een handgeschreven kaart of brief sturen
- lezen, zingen, dansen, tekenen, fotograferen, schrijven, mediteren, fietsen, lopen of vissen
- muziek luisteren of maken
- de (hori)zon en de maan zien
- toeval en verveling toelaten
- buienradar vergeten en voelen hoe de regen op je valt
Met rust en ontspanning bereik je veel.
Het ‘werk’ gaat dan onbewust door. Je krijgt ingevingen en hebt minder last van navelstaarderij of rondjesdenken.
Als mens en ondernemer floreer je door intervallen: harde en zachte tijd met elkaar afwisselen. Maar intervallen krijg je niet cadeau.
Hoe kom je in zachte tijd?
- zachte tijd kun je plannen (dat is hard;-). Zet in dagdelen of weken stevige kruizen in je agenda. Creëer oases en geef jezelf roostervrij. Fantaseer ook in grote lijnen – noem bijv. een thema – wat je wilt doen in zachte tijd (anders ga je weer iets concreets doen in harde tijd).
- beslis voordat je in je zachte tijd komt wat je zeker nog wel en dus ook wat je (voorlopig) niet meer gaat doen. Geef je hoofd, handen en hart een teken dat je klaar bent. Sluit af, evalueer, schrijf je hoofd leeg, ruim op en vertrek resoluut naar zachte tijd.
- kijk 3 maanden vooruit en plan direct nadat je terugkeert van vakantie een volgende pauze: plaats weer nieuwe kruizen in je agenda.
Spaar zachte tijd niet op voor je vakantie of nog later. Hard werken kan altijd nog!
Dit artikel verscheen ook op NUzakelijk.nl Ondernemersblog (24-7-2012)
Hard werken kan altijd nog. Hoe kom je in zachte tijd? http://t.co/hZ5h3fejmh
RT @hennietibben: Hard werken kan altijd nog. Hoe kom je in zachte tijd? http://t.co/hZ5h3fejmh
RT @hennietibben: hoe kom je in zachte tijd? – hard werken kan altijd nog http://t.co/EsdilqwSoN
RT @hennietibben: hoe kom je in zachte tijd? – hard werken kan altijd nog http://t.co/EsdilqwSoN
Mooi geschreven Hennie. Ik ga ook maar eens wat zachte tijd inplannen.
Lekker tuinieren 🙂 “@hennietibben: hoe kom je in zachte tijd? – hard werken kan altijd nog http://t.co/TYqByj9we8“
RT @hennietibben: hoe kom je in zachte tijd? – hard werken kan altijd nog http://t.co/EsdilqwSoN
hoe kom je in zachte tijd? – hard werken kan altijd nog http://t.co/kvDUB34Lgw via @hennietibben
RT @hennietibben: hoe kom je in zachte tijd? – hard werken kan altijd nog http://t.co/EsdilqwSoN
“Dit zijn grootse kleine dingen.” Raak blog over harde en zachte tijd van RT @hennietibben: http://t.co/0ZSqQbiVvX
RT @OdinProductions: “Spaar zachte tijd niet op voor je vakantie of nog later” Over chronos, kairos, hard & zacht werken via @hennietibben …
Mooi Hennie! Juist voor ondernemers. Als je (be)ziel(ing) in je bedrijf wil houden, heb je (veel!) zachte tijd nodig om je ziel te beluisteren.