“Ik heb wel 1.001 ideeën, maar ik voer ze gewoon niet uit!” Ondernemende mensen hebben vaak aan ideeën geen gebrek, er dansen allerlei gedachten en mogelijkheden door hun hoofd.
Maar wanneer je ideeën op de plank blijven liggen, dan worden ze schuw, stoffig en hebben ze weinig waarde. Als eigenaar zul je niet weten of het eigenlijk een goed of slecht idee is. Maar ook kan je idee niet bijdragen aan een oplossing van iets of voor iemand.
Als ondernemer wil je waarde toevoegen. Daarom maak je een dienst of product. Daarom verkoop je het – omdat je er iemand mee helpt! Jij hebt de oplossing voor een probleem en behalve een tevreden klant levert dat ook nog eens letterlijke en figuurlijke winst voor jou op.
Maar dat gebeurt alleen wanneer je jouw oplossing klip-en-klaar en concreet durft te maken. Je bedrijf, je relaties, je assortiment ontwikkelen is een continu creatieproces.
Hiervoor heb je vormkracht nodig. De stap die het verschil maakt tussen 1.001 vage ideeën en een concreet aanbod waar klanten volmondig JA! tegen zeggen. Waarmee je winst kunt maken met je favoriete werk en je ideale klanten.
Hieronder geef ik je 5 concrete tips hoe je deze stap kunt zetten:
- wees van nature dol op je klant. Vanuit respect en herkenning kun je jouw klant een stap verder brengen. Als je diep van binnen je klant niet interessant vindt, dan heb je geen vormkracht en is je doelgroep een papieren keuze. Dat voelt je klant direct, waardoor er geen aantrekkingskracht is.
- werk van buiten naar binnen. Vraag je klanten naar de problemen waar ze tegen aanlopen en waarvan ze weten dat jij alles in huis hebt om een ideale oplossing te bieden. Schrijf eerst je offerte of aanbod en ga het product zelf pas verder uitwerken na de echte ‘JA, ik wil’ van je klant. Je bent de expert, dus je weet inhoudelijk echt wel hoe dat moet. Bovendien zul je meer dan gemotiveerd zijn met een aantal ‘JA, ik wil!’ uitspraken in je broekzak.
- benoem naast je aanbod ook je leidende principes. Een heel praktisch voorbeeld zie ik bij Jumbo Supermarkten: zij werken met de 7 zekerheden. Zoals “niet goed, geld terug” of “vers is ook echt vers”. Zelf werk ik graag met “direct toepasbaar in de praktijk”. Klanten begrijpen dat, willen dat en dit principe geeft veel richting aan de manier waarop ik mijn werk concreet vormgeef en uitvoer.
- formuleer gewaagde concrete doelen en deel ze met anderen, zelfs vóórdat je exact weet hoe je ze kunt bereiken. Dit vraagt lef, maar je zult zien dat je uit onverwachte hoek hulp krijgt. Zeg bijv. “ik wil de Nederlandse of Brabantse …. worden”. Je benoemt je held of heldin van je eigen vakgebied. Of: “ik wil de komende 3 maanden met een column in tijdschrift ….. staan”. Andere mensen weten wat jij wilt en kunnen net als jij alert zijn op kansen die zich voordoen en je dus enorm helpen.
- gun jezelf een eigen ideale werkweek en heb daar een plan voor. Denk aan je bioritme, je voorkeuren voor binnen en buiten de deur en vooral de juiste activiteiten die je dichterbij je doel brengen. Het plan geeft je richting, ritme en rust. Je weet waar te beginnen op elke werkdag in plaats van telkens het gevoel te hebben dat je naar een groot wit doek staart waarop je nog een heel schilderij moet maken.
Maak keuzes en geef jezelf een helpende structuur. Zoals je ideale werkweek en je ideale aanbod (diensten waarmee je ook nog eens je klanten enorm helpt!).
Zo geef je je werk grote vormkracht terwijl je 1.001 ideeën filtert, dingen gedaan krijgt én je doelen bereikt.
Je reactie op dit artikel is welkom!
Inspirerende tekst. Zet een mens aan het denken 😉
Waardevolle tips Hennie, dank je wel!
Hoi Hennie,
Het hoeft ook niet altijd serieus en zwaar te zijn.
Kijk maar eens naar deze website: http://bit.ly/hKEiVn: 101 ideetjes in 1001 dagen.
Maak je eigen 101 in 1001!
@Martine Dank voor je idee over 1.001. Het hoeft zeker niet altijd serieus en zwaar te zijn:) Daarom ben ik er helemaal voor om – zoals ik het artikel eindig – een handjevol ideeën goed te laten werken, zodat je meer tijd en ruimte houdt voor wat dan ook. Zelf word ik onrustig van een lange lijst met ‘dingen te doen’ voor ook nog eens een lange periode. Maar je lijst geeft zeker veel suggesties voor leuke dingen doen!