Bij wie koop jij? Koop jij als zelfstandige professional ook van andere zelfstandige professionals? Ik hoor regelmatig de uitspraak: “elkaar aan het werk houden, dat kan toch niet goed zijn?”
Wanneer je keuzes maakt in wat je doet en voor wie, dan gaan er deuren open. Klanten weten waarvoor ze bij jou moeten zijn, vertrouwen je en kloppen bij je aan wanneer ze je nodig hebben.
Maar met die duidelijke keuzes lijkt de wereld ook wel eens klein. Je raakt er thuis en ziet daardoor verbanden of relaties. Het lijkt ons kent ons. Dan denk je al snel “iedereen doet het met elkaar, dat kan toch niet goed zijn?”.
Zo kan het beginnen……
Na lang uitstellen besluit je je administratie uit te besteden. Je belt Frank, een bevriende collega-ondernemer met een gigantisch netwerk. Je vraagt of hij een expert kent en het liefst iemand met wie jij ook nog persoonlijk zou kunnen klikken.
Ja, Frank kent iemand en hij geeft je het telefoonnummer van Monique. Je googlet, haar website bevalt, je belt Monique en jullie drinken snel koffie en thee. Je denkt “geweldig dat er iemand is die mijn administratie wil doen! Ik kan me niet eens voorstellen dat iemand dit werk graag doet!”.
Voor je het weet stap je in een nieuwe relatie, want je bent al lang blij dat je de knoop doorhakte, voelt je dankbaar en opgelucht. Je bent verlost van die vervelende klus.
Je leert elkaar beter kennen en na een tijdje merk je dat Monique je niet als vanzelf begrijpt en dat je niet weet waar je op kunt rekenen. Het vertrouwen dat je had opgebouwd, brokkelt wat af.
Je wordt bewuster van de voorwaarden die je stelt en voelt je veeleisend. Af en toe laat je wel pruttelend van je horen, maar daar blijft het bij want je hebt het al druk genoeg.
Maar dan wordt leverancier Monique (of één van haar klanten:-) ineens een klant van jou. Je verkoopt iets dat perfect past. Het doet je goed en voelt je een zeurpiet met al je eisen en wensen.
Je blijft samenwerken met Monique. Maar telkens wanneer je haar spreekt of ziet denk je: ben ik nu klant of leverancier? Een paar oude zorgen komen terug en nu loopt alles ook nog eens door elkaar heen.
Zelfstandigen kiezen weinig strategisch voor klanten en nog minder voor leveranciers. In de waan van de dag wordt er vooral ad hoc samen gewerkt. Morgen kan immers alles anders zijn?
Terwijl investeren in de juiste mensen om je heen je zoveel tijd en energie kan besparen en je slagvaardigheid en vrijheid kan vergroten. Voor elk groot of klein bedrijf is strategisch samenwerken een van de succesfactoren in een ideaal business model.
Albert Heijn en Coca Cola doen het met elkaar. Ze willen allebei marktleider zijn en hebben elkaar daarvoor nodig. En dus zijn ze zo ongeveer met elkaar getrouwd. Onder voorwaarden;-)
Hoe kun je als zelfstandige professional strategisch en plezierig inkopen en daardoor zelfs verkopen?
- weet wat je écht nodig hebt, wat je verwacht dat de ander doet, wat je van hem of haar wilt weten of zien. Wat vind je heel belangrijk? Snelheid, continuïteit, persoonlijk contact, bekendheid met jouw specifieke problemen of……? Kan iemand je ook nog eens meer toegang geven tot je doelgroep?
- heb niet te veel wisselende contacten:-). Je kunt voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten en alleen al daarom telkens overstappen. Maar het kost je ook tijd en energie om weer een ander te vinden, informatie of werk over te dragen, vertrouwen op te bouwen, de samenwerking in te richten en prettig te maken.
- bedenk dat mensen graag zaken doen met mensen. Mensen hebben van alles nodig en helpen elkaar graag. Mensen stappen telkens in verschillende situaties en rollen. Van vader naar voorzitter van een sportvereniging naar grafisch ontwerper naar leverancier. En vandaag is hij je leverancier, maar volgende maand verkoop je aan (of via) hem. En weer andersom……
- laat zien of horen welke pet je op hebt in een belangrijk gesprek. Aan verschillende rollen kleven andere belangen en de inhoud of relatie verandert mee. Door duidelijk je pet te laten zien, voorkom je onnodige misverstanden of de kiem van een later conflict.
- durf concreet te zijn naar andere professionals en daag elkaar daarin uit. Dat is wel zo professioneel en wekt vertrouwen. WAAROM heb je contact (probleem, doel), WAT ga je de ander zeker vragen (inhoud, afbakenen), HOE wil je het resultaat hebben? WANNEER is het klaar, wat is de beloning en wanneer komt deze? WELKE risico’s zie je?
Voor elke in- en verkoop kun je maar beter een concrete afspraak maken en een factuur ontvangen of sturen. Tenzij je uit bent op omtrekkende bewegingen of emotionele bankrekeningen.
Ik koop ook bij zelfstandige professionals. Geen spullen als telefoon, internet of mijn zakelijke bankrekening. Wel expertise of dingen die ik niet zelf wil of kan doen.
Of je nu een groot of klein bedrijf hebt, je hebt verkopen en inkopen. Voor beide kanten kun je dat maar beter niet toevallig maar liever strategisch doen. Of je losse verkering hebt of elkaar partner noemt, er zijn veel vormen mogelijk. Maar doe het wel bewust.
Strategisch samenwerken is één van de succesfactoren van je eigen ideale business model. Dat bespaart je veel tijd en energie en vergroot je slagvaardigheid en vrijheid!
Ik lees je reactie graag! (klik op reactie en scroll naar beneden)
Hennie, wat een ‘spijker op zijn kop’ artikel voor mij!
Net nu ik (weer) dreig vast te lopen met ‘leveranciers’.
(en wat voor een tijdverlies en frustratie dat kan opleveren..)
Duidelijk maken aan mijn leverancier wat voor mij belangrijk is,
is voor mij HET leerpunt uit jouw artikel.
Dank!
Hartelijke groet,
Lianne
hoi Hennie,
Begrijp ik nou goed dat je schrijft dat je het niet goed vindt als mensen hun diensten afnemen binnen hun eigen netwerk?
Er klinkt iets door in je tekst alsof dit “elkaar aan het werk houden is”.
Maar in feite is dit hoe de economie werkt.
Mensen kiezen hun dienstverleners op basis van kennen en vertrouwen.
Ook al lijkt het “incestueus”, het is goed voor de economie in zijn geheel.
En natuurlijk geldt net zo goed dat je dan heel kritisch moet zijn en duidelijk in je verwachtingen en dat je elkaar feedback geeft.
Hoi Laura, Ik heb het artikel geschreven omdat ik regelmatig hoor dat het fout zou zijn om als zelfstandigen ‘elkaar aan het werk te houden’. Ik zie dat zeker niet als ‘fout’. Wel ben ik voor bewust en strategisch samenwerken, daar heb ik tips voor willen geven. Zelf koop ik graag van zelfstandigen, maar niet persé. Ik bepaal eerst mijn behoefte en dan mijn ideale leverancier. Mijn hart gaat uit naar zelfstandigen, maar het is geen doel op zich.
Hoi Lianne, Fijn dat het artikel je helpt!
En Hennie, wat doe je nu met Monique? Blijft zij, in het voorbeeld, je administratie verzorgen?
Hoi Saskia! Ze (of hij;-) heet in mijn geval niet Monique maar ja, ik werk al sinds de start van mijn bedrijf samen met Edwin voor mijn administratie en fiscale zaken. Hij staat open voor uitdagende vragen en groeit mee!
Hoi Hennie,
ik vroeg naar Monique omdat je schreef dat de verteller merkte ‘dat Monique je niet als vanzelf begrijpt en dat je niet weet waar je op kunt rekenen. Het vertrouwen dat je had opgebouwd, brokkelt wat af.’
Dus vandaar dat ik vroeg wat je met Monique hebt gedaan toen bleek dat het niet naar wens verliep.
Ik hoop dat je met Edwin betere ervaringen hebt dan de verteller met Monique! 🙂
Hartelijke groeten,
Saskia
@Saskia ik heb met ‘Edwin’ alle 5 tips in de praktijk gebracht, vooral de 5e tip heeft me uit een samenwerkingsdip gehaald en zelfs veel beter gemaakt. Een heel positieve ervaring dus, maar alleen door dingen aan te gaan en te bespreken.
Dankjewel, Hennie, voor je reactie! Ik begrijp nu wat je bedoelt. 🙂