Als ondernemer ben jij baas over eigen website. Niet je assistent, webbouwer, partner. Nee, jij.
Ben je een doener of gek op Shiny New Objects? Investeren in je eigen website – je thuisbasis – is je eigen toplocatie bouwen, uitbouwen en onderhouden.
Hoe grappig, nieuwsgierigmakend, helpend en nog-heel-veel-meer Facebook, Periscope, podcasts of wat dan ook zijn. Vandaag. Morgen. Volgende maand.
Je website word je (weer) de baas in 5 stappen. En stap 1 is het terrein van langere termijn plannen- en beleidsmakers, zij houden van:
voorbereiden!
Je wilt niet persé baas zijn over eigen website, je wilt dat deze voor je wérkt. Het is net een werknemer. Of een heel team werknemers.
Je website voorbereiden gaat om het bepalen van:
- toptaken: ik noem ze briljante bezigheden
- functionaliteiten en het soort website
- domeinnaam (incl. registreren)
Het vertrekpunt is dat je je website bouwt maakt rondom één basisidee of concept. Als je de Winkel van Sinkel wilt zijn of helemaal jezelf, dan is dat ook een concept. Maar wees er dan helder in.
Wat zijn de briljante bezigheden van je website?
Je website is je allerbeste supersonische volautomatische persoonlijke assistent. Dus heeft je website ’t ook nodig om te weten wat deze voor jou, je bezoekers en klanten kan doen.
Een manier om deze te benoemen is de 5K’s te volgen: komen, kijken, kiezen, kopen en/of terugkomen. De bron van de 5K’s is me onbekend. Dit kan het ideale traject zijn dat je je bezoekers af wilt laten leggen. Alle K’s zijn een Call To Action.
Kijken kan ook lezen zijn. Kiezen kan vergelijken zijn. Kopen kan ook reserveren, inschrijven of bellen zijn.
Een andere manier: je website zien als een ‘kanaal’. Bijv. distributiekanaal, communicatiekanaal, etc. Je website kan jou/je bezoekers helpen met promoten, beoordelen, kopen, leveren, nazorgen.
Bij mij kun je online kopen – als hoogst haalbare K. Mijn basiswebsite helpt me ook bij ‘voorbereiden’. Ik heb servicepagina’s voor workshopdeelnemers, 1-op-1 klanten of partners waar ik mee ga werken. Handig.
Over servicepagina’s…
Zo kan ik een e-mail versturen met daarin een link naar een servicepagina. Die helpt, actueel is, etc.
Ook weer links bevat, bijvoorbeeld naar mijn online agenda of een artikel. Deze pagina’s verschijnen niet in het hoofdmenu, maar zijn er wel;).
Dit is een typische toptaak die ondernemers – die zich afzijdig houden van de website – laten liggen. Omdat ze er niet op komen. Ondertussen zit de inbox of voicemail vol. Met allerlei verzoeken. Zoals een afspraak maken.
Wat een slechte service. Ben je een dienstverlener of niet? Dit zijn dingen die je klant al makkelijk online met je had kunnen regelen.
Terug naar jou:
- mik jij op kopen (of een variant erop) of laat je je bezoeker hangen op kijken?
- welke K (of variant ervan) wil jij het hoogst haalbare laten zijn op jouw website?
Je bent nu klaar voor de volgende ronde in ‘voorbereiden’ 🙂
Welke functionaliteiten wil je op je website?
De toptaken en – als afgeleide daarvan – functionaliteiten zorgen er samen voor dat je een bepaald soort website hebt: bijvoorbeeld blog of webshop of een landingspagina.
Ik stimuleer mijn klanten om de website een all-in-one te laten zijn. Leer van webshops EN maak je blog een onderdeel van je website.
Een landingspagina is daarop de uitzondering: dat is een pagina die op zichzelf staat – en gemaakt voor ‘maar’ één Call To Action. Het is eigenlijk een speciale website: een one pager.
Aan welke toptaken of functionaliteiten kun je denken?
Ik nodig je altijd uit om te kijken naar andere vakmensen, experts en branches. Muzikanten, sprekers, auteurs, opleiders, bloggers, vloggers, etc. Die een eigen podium of platform creëren. Met een website, functionaliteiten.
Dit zijn 10 ideeën (toptaken, functionaliteiten, briljante bezigheden) waarmee je je website slim voor jou en je klant laat werken:
- pagina’s – natuurlijk. Geen functionaliteit, maar wil ’t toch noemen
- digital forms => opt-in. Waarmee je je mailinglijst opbouwt via je weggever(s)
- digital forms overig: bijv. contact- of inschrijfformulier
- blog (berichten in WordPress)
- agenda, reserveringssysteem
- event calender/list (met hyperlinks naar een pagina voor kopen, reserveren, etc.)
- event tickets – incl. ‘voorraad’ (max. aantal of capaciteit)
- downloads ‘free’ (bijv. PDF, MP3, video, etc.)
- downloads ‘protected’ op verschillende levels: 1. protected (generiek wachtwoord) 2. purchasable (membership) 3. personable (learning management system).
- affiliate/partner programma
- …
NB: een gratis weggever hoort bij een kruising tussen idee 2, 8 en 9 (protected).
Zorg ervoor dat je weet wat je als eerste wilt. Stel prioriteiten en bouw door.
Een Great Small Business ondernemer kiest allereerst voor minimaal 1 pagina (natuurlijk) en een opt-in (digital form). Zodat je website vanaf dag 1 voor jou en je bezoekers kan werken: inschrijven EN terugkomen (via je weggever en mailinglijst).
Kort daarna begin je een blog. En dat hoeft niet persé een schrijfblog te zijn. Denk ruimer.
Eén van mijn klanten is acteur, trainer (en nog veel meer) inéén. Hij geeft wervelende humoristische leerzame presentaties voor een publiek. Dat is zijn briljante bezigheid.
Dat trekt hij vervolgens door naar zijn blog: een videoblog. Uit zijn werk kiest hij een aantal onderwerpen en karakters/types. Hij ontwerpt een korte scène, neemt deze op en publiceert de video op z’n blog.
Omdat deze vorm aansluit bij zijn briljante bezigheid, heeft hij ‘als vanzelf’ een aantal blogs op voorraad liggen. Van belang: dat zijn fans én ideale klanten (de beslissers) video makkelijk afspelen.
Dit allemaal geschreven hebbende…. 😉
Welke domeinnaam – en dus ook welke extensie – kies en registreer je?
Over namen – van bedrijven, producten/diensten – en titels is zoveel te zeggen. Het is een wereld op zich.
Lees de blog op Eat my Words van brand naming expert Alexandra Watkins en kijk maar eens naar alle categorieën.
Of Google ‘goede domeinnaam kiezen’. En lees meer over de 2 soorten extenties (ook wel TLD’s genoemd: Top Level Domains). Gericht op landen, bijvoorbeeld .nl. Of generieke extensies, bijvoorbeeld .academy.
Toen ik naar de Kamer van Koophandel ging, had ik nog geen idee over mijn concrete producten/diensten of ideale klanten. Wel over mijn activiteiten. Globaal. Om mezelf ruimte te geven koos ik voor tibbenwerkt! en hennietibben.com. Want dat was al wel bekend;)
Ruim 10 jaar later wil ik ontdubbelen. Wat een onzin, dat mensen mijn bedrijfsnaam EN persoonsnaam zouden moeten onthouden. En ik wil me niet verstoppen. Als dienstverlener. Of het m’n volgers moeilijk maken: waar is ze nu weer?
Ik sta nu op het punt om als basis te kiezen voor hennietibben.com. Daarnaast heb ik nog een aantal domeinnamen in gebruik voor specifieke diensten. En gelukkig, op het www kun je redirections aanmaken voor je eigen domeinnamen 🙂
Welke van de 10 ideeën ga jij de komende 2 weken toevoegen aan je website?
Reageer hieronder, leuk en altijd inspirerend!
@ldoorneweerd wellicht vind je dit artikel ook interessant: http://t.co/ZnuTCERAbw
in 5 stappen baas over eigen website – stap 1: voorbereiden http://t.co/ZSYNrTKyE3 via @hennietibben
Interessant artikel Hennie, en eigen baas over je website sluit helemaal aan op de tijdsgeest volgens mij. Ik merk dat ik zelf ook steeds meer ondernemers assisteer met het zelf doen van hun website ipv van 0 af voor ze opbouwen. Gelukkig vind ik dat juist leuk 😉
Zelf ga ik deze zomer ook benutten voor verdere automatisering. Een aantal veelgevraagde taken omzetten in zelf te regelen producten / opties via m’n website.
in 5 stappen baas over eigen website – stap 1: voorbereiden http://t.co/vHEKLbJAD5 via @hennietibben
RT @hennietibben: 10 ideeën waarmee je je website slim voor jou en je klant laat werken #delegeren #marketingautomation http://t.co/ccAG0jZ…
@Marion
Super om dit van jou – als ‘websitebouwer’ te lezen! De vraag verschuift (richting deels zelf doen) en betekent inderdaad dat je bezigheden veranderen. En dus ook je aanbod. Goed om te lezen dat je dit ook leuk vindt – briljante bezigheden:)