Gisteravond werd de Nationale Boekenweek geopend en het Managementboek van het Jaar gekozen. Deze prijs is een initiatief van managementboek.nl, alleen Nederlandstalige auteurs en hun boeken dingen mee.
Op de shortlist van dit jaar stonden boeken over geld, leiderschap en organiseren. De winnaar van 2009 werd organisatiefilosoof Rob van Es met zijn boek “Veranderdiagnose, de onderstroom van organiseren”.
Enkele maanden geleden sprak Ed Jissink van politie Gelderland-Zuid en trainingsdeelnemer uit: ” je hebt blauwdruk en je hebt rooddruk”.
Er zijn veel kleurentheorieën, maar ik vond deze uitspraak zeer eenvoudig en betekenisvol. Instinctief maak ik een vertaling.
Blauwdruk kan een organogram, functiehuis, SMARTe taakstelling, strategie- of beleidsnota of elk ander verstandig document zijn.
Rooddruk is waar de mens voor gaat, bewust en onbewust. Daar spelen energie, interesse, kwaliteiten, waarden, hart en ziel, instinct, sociale en culturele elementen, belangen en nog veel meer.
Ik zie de waarde, het nut en de noodzaak van blauwdruk. Tot een bepaalde hoogte.
Is rooddruk de bepalende onderstroom voor verandering en resultaat in een organisatie?
Welke ervaring heb jij hiermee?
Is rooddruk de bepalende onderstroom voor succesvolle verandering? Antwoorden met ja of nee is mij te ongenuanceerd. Ik geloof sterk in de samenhang tussen strategie, structuur en cultuur, een beeld dat we ongetwijfeld allemaal kennen. Ofman sprak in een variatie daarop over “Het, Wij en Ik”, waarin het individu een duidelijke plaats krijgt, temidden van structuur en cultuur. Ik geloof niet in een algemene wet die één onder- dan wel bovenstroom “bepalend” verklaart. Ga je voorbij aan een bepaalde stroom, dan kan die stroom een risicofactor vormen.
Overigens – iets wat je in deze wat moeilijker tijden ziet – is noodzaak tot verandering iedere keer een uiterst belangrijke factor: als het vijf voor twaalf is, dan zal wat “rooddruk” wordt genoemd, sneller op de achtergond komen. Welke kleur noodzaak heeft, weet ik niet. Overleven is het dan het adagium, in de aanpak blauw nog vaak de overwegende kleur. Dat er dan later “reparatiewerk” op andere kleuren moet worden verricht, spreekt voor zich.
Grappig dat deze tekst juist vandaag binnen plopt in mijn email; We zijn in Flevoland hard aan het nadenken aan de “blauwdruk”-zijde van de centrale toegang; welke specifiek gedefinieerde doelgroep moet er richting CT? Via welke formulieren zullen zij verwezen / in zorg moeten gaan? Welk automatiseringssysteem is daarvoor het meest geschikt… noem maar op; legio “blauwdrukken” , maar hoe zit het nu toch met het draagvlak van alle betrokken partners… Die “rooddruk” is van wezenlijk belang!