De makelaar heeft me het huis uit gejaagd. Het is winter en ik loop rondjes in m’n eigen buurt. De bezichtiging begon al een uur geleden. Z’n telefoontje blijft uit. Is dat goed of slecht nieuws? Ik voel me verlaten.
Mijn droom-stadspand staat nu al drie maanden te koop. In de krant staat dat de markt aantrekt, maar daar merk ik weinig van.
Pas als ik een andere makelaar in de arm neem, lukt het om mijn huis te verkopen. Binnen twee weken.
Als je je huis wil verkopen moet je wel je kop erbij houden. Hetzelfde geldt voor je website.
Waar moet ik op letten als ik dingen via mijn website wil verkopen?
- prijs
- rondleiding
- en ruis
Ik licht het even toe:
1. Prijs. Wil je te koop staan of wil je verkopen?
Makelaar 2 zit op mijn bank. Ze wil mijn vraagprijs verlagen. Ze kijkt me over haar leesbril aan en geeft me een paar printjes uit Het Kadaster. Ik zie verkoopprijzen van huizen uit de buurt, omgerekend per m².
Ze trekt een wenkbrauw op. Makelaar 1 en ik vroegen €50.000 meer. Maar ik ben het te koop-bord op m’n keukenraam beu. Om mijn huis te verkopen moet ik in de juiste prijsrange gaan zitten.
Voor je producten of diensten geldt hetzelfde. Zit je te hoog of te laag met je prijs, dan verkoop je niet.
Werk je alleen op maat of in opdracht? Geef een prijsindicatie op je site: vanaf, tot, enz.
Kan je koper of cliënt een fiscaal voordeel, subsidie of een vergoeding krijgen? Noem ’t concreet.
2. Rondleiding: wat laat je het eerste zien?
Makelaar 1 hield niet van internet. Hij snapte niet hoe belangrijk de éérste foto’s op Funda zijn en maakte breedsprakige beschrijvingen van mijn huis.
Ik moest ingrijpen: dít is de eerste zin van de huisomschrijving. Zó vallen de juiste woorden precies voor de lees verder-knop.
Makelaar 2 is een verademing. Ze maakt nieuwe foto’s, een plattegrond en zelfs een video. We kiezen samen de eerste foto en de eerste zin.
Ik raak op dreef. ‘Kunnen we foto’s zo bewerken dat we ook de 360°-tab vullen?’, vraag ik. ‘Dan komen we hoger in Funda.’ Technisch is dat zo te doen.
Dan hoor ik over een NVM-gedragscode, ze weigert. ‘Dat is sjoemelen, daar doen we niet aan. Zo komt het ook goed.’ Ik val als een blok voor makelaar 2.
De eerste zin en foto’s, op je website werkt ’t net zo: jij bepaalt wat op je homepage komt. Noem je ‘onderwerp’ of ‘doelgroep’ direct bovenaan.
3. Ruis: denk niet dat je koper het allemaal zelf wel kan bedenken
Mijn huis heeft een souterrain. Het is een verdieping op zich, maar ik gebruik hem niet. Het kan een woonkeuken, een huisbioscoop, een game room en nog veel meer worden. De koper mag ’t helemaal zelf bedenken. Maar dat doet-ie niet.
Makelaar 1 zei er niks over.
Makelaar 2 zegt: laat het zien, maak er een loungeruimte van. Met een vriendin ga ik klussen en we richten de ruimte in: kussens op de bank, een wollen kleed en een TV-scherm.
Vóór de Open Huizendag begint overleg ik met de buurvrouw die me helpt met rondleiden. We spreken af dat we elke bezoeker persoonlijk begeleiden, hoe druk het ook wordt, en WIJ bepalen de route.
We laten eerst de begane grond zien en dan boven. We brengen de kijkers naar het gangportaal, de woonkamer, de tuin, de keuken, de slaapkamer, de werkkamer, de badkamer en de zolder. Dit huis heeft alles.
Dan pas lopen we naar beneden voor de grand finale: de loungeruimte.
Op je website werkt het net zo: je toont alles vol zelfvertrouwen en bepaalt ook de volgorde. Laat je gratis weggever snel zien. Heb je een webshop? Verstop hem niet.
Verkocht
In de loungeruimte hoor ik iemand op de muren kloppen, een aankopende makelaar. Ik krijg de eerste bieding. Terwijl de bel al weer klingelt: de volgende kijkers willen naar binnen.
PS: en waar ik heen verhuis? Lees dit blog
Wat een leuke vergelijking maak je! Geeft veel inzicht in hoe je je website effectief kunt maken.
ha Merel, fijn dat de vergelijking huis en website goed uitpakt. En dat gaat op voor nog veel meer site-zaken. Allez, één blog tegelijk:)
Hoi Hennie,
Leuke vergelijking! Het draait allemaal om marketing. Wie is je doelgroep, waar is die op zoek naar en hoe trek je die naar je toe?
Als specialist in woningpresentaties, weet ik als geen ander hoe belangrijk het is je huis optimaal te presenteren voor de verkoop. Mensen zijn visueel ingesteld, ze willen graag zien wat de potentie is van een woning. Kale ruimtes zeggen niets…… een mooi ingerichte ruimte wel. Dan pas zien kopers wat ze met een ruimte kunnen doen.
Hartstikke goed dat je het souterrain hebt ingericht, daarmee heb je extra waarde gecreëerd! En… veel plezier in je nieuwe huis!
dank Liesbeth! Ik had m’n eigen kennis en kop er vanaf ’t begin beter bij moeten houden. Achteraf. Particulieren die al eens een huis verkochten – maar dan langer geleden – onderschatten de presentatie en impact van internet. En niet alleen particulieren;)
Ja, slim zo!
Ik ben het helemaal met je eens.
Merk wel dat als ik mensen aanraad hun prijzen online te zetten dat vaak vreemd gevonden wordt. Zo zonde als ze het niet doen, want bezoekers hebben echt zo’n indicatie nodig.
Overigens ook ons huis aan t verkopen. Zelf gedaan, via Makelaarsland dus ik herken je afwegingen 🙂