Saskia krijgt het het warm en valt helemaal stil. Ze doet mee aan een schrijftraining en kreeg net de vraag: “en, wat doe jij, wat kun jij als geen ander?”.
Jeetje, weer die vraag. Bij elke bijeenkomst rondom ondernemen word je meteen uitgehoord over je onderscheidende vermogen, je unique selling proposition, je kernkwaliteiten, je bla bla blah.
Ze had geleerd zich bescheiden op te stellen, dat siert de mens. Vooral niet opscheppen, pochen of trots doen. Maar ze had al gemerkt dat mensen oprecht willen weten wat haar bezielt, wat ze graag doet, goed kan en wie ze vooral kan helpen. In plaats van het best bewaarde geheim van Nederland en omstreken te zijn.
Het ‘niet-pochen-stemmetje’ klonk vaak in haar hoofd. Als je goed werk levert en zelfvertrouwen hebt, dan heb je pochen toch niet nodig? Toch kreeg ze soms zomaar een compliment. Daar knapte ze dan flink van op. Om zich daarna weer te storen aan José, die flink roeptoetert.
Nee, zo hoeft het voor Saskia niet. Toch wist ze: haar bescheidenheid maakte haar bijna onzichtbaar en grijs. Terwijl ze dat niet is, ze geeft rake P&O-adviezen aan top advocatenkantoren. Haar bescheidenheid heeft haar vast klanten en kansen op mooi werk gekost.
Met het ‘niet-pochen-stemmetje’ trekt Saskia geen klanten, maar bescheidenheid is nog veel valser dan dat. Als zelfstandige professional heb je veel te doen, je hebt veel acties op je bordje liggen. En daarbij moet je telkens weer de motivatie ergens vandaan halen. Altijd helemaal uit je eigen tenen?
Als professional houd je van je vak. Je doet je werk met hart en ziel en wordt er voor betaald. Dat zou toch al genoeg moeten zijn? Nee. je bent ook nog een mens. En mensen hebben behoefte aan complimenten, feedback en nuttige informatie van andere mensen.
Hoe regel je dat? Zo kun je pochen:
- pochen voor beginners: vraag je klant wat zijn ideale situatie is (B) en hoe het dan nu is of voelt (A). Jouw werk is veel waard, je wilt je klant van A naar B brengen, zijn behoefte en jouw dienst tastbaar maken. Wees expliciet in het benoemen van A en B en leg het vast. In je aanbod, in je LinkedIn-profiel, voor uitvoering van je opdracht, etc.
- pochen voor gevorderden: check onderweg hoe het gaat. Vraag aan jezelf én je klant: wat gaat goed, wat kan beter? Pak je oorspronkelijke belofte of opdracht erbij. Sluit ook af en evalueer. Welke resultaten zijn gehaald? In je evaluatie formuleer je één vraag zo dat je vist naar complimenten en dat is heel oké!
- pochen voor ondernemers: verzamel ervaringen, testimonials, reviews van klanten. Geniet van wat je leest of hoort en vraag toestemming om het verder te verspreiden. Laat het zien, overal waar je aanbod staat. Je vertelt zonder met je ogen te knipperen wat je bezielt en laat zien waar je goed in bent.
Als zelfstandige heb je veel redenen om te pochen. Het zorgt ervoor dat je 1). je vak telkens kunt verbeteren en dat je 2). ook van je klanten hoort hoe je dat zou kunnen doen. 3). Jij wilt gezien en gehoord worden en dat geldt ook 4). voor je klant. Met pochen vang je dus zeker vier vliegen in één klap. Met pochen voor ondernemers pak je er een 5e bij: laat zien waar je voor staat, dat trekt mensen en dus klanten aan.
Vanaf het moment dat je start met ondernemen heb je alle reden om te pochen. Want je kunt je niet verschuilen achter collega’s of bazen. Je neemt verantwoordelijkheid en risico. Je daagt jezelf uit en zit achter het stuur. Zelfstandige professionals zijn helden en hebben alle reden om te pochen.
Je reactie op dit artikel is welkom! Of ben je benieuwd naar reacties van anderen? Klik hiervoor op reactie(s), bovenaan dit artikel.
Pochen is een leuke insteek Hennie. “Vanaf je start heb je alle reden”. Waar, maar ook een beetje kip en ei. “Iets te pochen hebben” is de ideale reden voor een startup. Vliegende start dan.
Hoi Hennie,
Ja pochen is inderdaad heel erg goed!!!
Alleen blijft het woord “pochen” of “opscheppen” voor velen toch een negatieve lading houden.
Als je jezelf wilt profileren moet je inderdaad positief over jezelf durven praten en denken en feedback durven vragen.
Pochen impliceert weer dat het “overdreven” is en dat vinden wij (= vrouwen / bescheiden nederlanders / calvinisten etc….) weer niet goed.
Zelf doe ik in mijn workshops vaak zo’n “opschepoefening” maar ben nog op zoek naar het woord dat de lading beter dekt… als er iemand suggesties heeft???
Ik poch, jij pocht, wij pochen…. !!
@WimAalbers pochen en waarmaken?
@TessaFaber ik weet dat pochen geen favoriet werkwoord is. Heb het toch gebruikt, inderdaad ook om de redenen die jij aangeeft. Calvinisme en bescheidenheid blokkeren ondernemerschap en je eigen leven leven. Ik daag iedereen uit meer voor zichzelf te gaan staan, leuk dat jij dat ook doet in je workshops!
Hoi Hennie,
Had laatst bijeenkomst met 30 mensen die niet goed zijn in pochen. Heb ze toen elkaar laten interviewen en hun buurman of buurvrouw gevraagd om de ander te “verkopen”. Dat ging heel erg goed, want iedereen wil zijn buurman een plezier doen door te vertellen waar die dan zo goed in is.
Zo hoor je het ook eens van een ander 😉 (En dan proberen je die tekst eigen te maken en zelf te herhalen!)
Ik weet zeker dat uit een “normaal” voorstelrondje veel minder was gekomen!
@Els leuke Ik kan me helemaal voorstellen dat het poch-zetje-via-buurman-of-buurvrouw werkte!
Hennie,
Leuk dat je wel het woord pochen hebt gebruikt, zeker in de titel trok het mij meteen aan, ‘wat zou ze daarover te zeggen hebben?’ dacht ik.
Als zelfstandig ondernemer is het waanzinnig belangrijk om van de stemmetjes die ons tegenhouden af te komen, we zijn onze eigen rem anders….
Ik werk in mijn “Laat jezelf zien” workshop met antwoorden op een andere vraag dan ‘wat doe jij?’, zodat iets van jezelf laten zien ook makkelijker gaat. Door hier onvoorbereid op te antwoorden ontstaat de ervaring dat het ook anders kan. En dat is genoeg om het in het echt te gaan uitproberen…
Fijn dat we elkaar helpen onze missie te bereiken!
Je mag absoluut laten zien dat je “er bent”, al is in mijn opvatting “pochen” synoniem aan “luchtfietsers”. Ik wil wel eens zien wat je doet, wie je bent en wat je dan daadwerkelijk gaat doen. Recommendations van anderen, een positief woord of aanbeveling kan zeker in positieve zin uitwerken op de indruk die ik heb van de ander, toch is zijn/haar toegevoegde waarde (inderdaad zijn/haar visie op ‘punt B’) veel relevanter dan vertellen dat je het inderdaad kan.
Als zelfstandige ‘ben’ je je bedrijf, als jij het niet zou kunnen, dan zie/merk je dat snel genoeg. Door kennis en expertise te delen, anderen te helpen, “poch” ik in ieder geval. Ik noem mezelf geen expert, ondanks dat anderen dat wel zeggen. Die bevestiging is voor mij voldoende, als ik dat ga roepen dat ik “expert” ben in social business, is voor de korte termijn misschien leuk, door te laten ‘zien’ dat ik het ben, is veel waardevoller.
Ik noem het geen pochen: het gaat erom dat je zichtbaar durft te maken wat je te delen hebt. Steek anderen aan met je passie, het is besmettelijk :).
Een tip: veel startende ondernemers durven zichzelf nog niet te laten zien in hun vak. Doe als kleuters en speel net-alsof. Door je te gedragen alsof het al zo is, zien anderen je op die manier. En zelf wen je er ook wel aan ;).
Hoi Hennie, mooi artikel! Er is in mijn optiek niets mis mee om trots te zijn op wat je doet en dat ook te laten zien.
Wat mij opvalt nu ik in het buitenland woon en kijk naar mijn eigen cultuur is dat wij ‘zelfvertrouwen’ (=positief) al snel ‘pochen’ (=negatief) noemen. Het lijkt wel alsof het feit dat iemand met zelfvertrouwen opereert en overtuigd is van zijn/haar eigen kunnen, door mensen wordt opgevat als ‘je vindt jezelf meer dan een ander’ (lees: dan wij/dan ik).
Onzin natuurlijk. Niemand is ‘beter’ dan een ander, iedereen is even waardevol. Maar ieder mens kan dingen die een ander niet kan, of niet leuk vindt, of nog niet begrijpt. En zo kun je elkaar helpen. Je zelfvertrouwen heeft niet met een ander te maken, maar met jezelf.
@Kees, waarom zou je jezelf geen expert noemen? Dat ben je toch gewoon? En mensen noemen je ook zo, dus het zal wel waar zijn toch? 🙂 Ik merk dat ik zelf ook drempels heb op dat gebied, hoor. Ook al vind ik, onder invloed van mijn huidige gastcultuur (VS), dat het onzin is. Maar het Calvinisme zit er diep ingebakken.
@Judith op Twitter ‘spraken’ we elkaar al over pochen en de grenzen ervan. Als zelfstandige professional komt alles dicht op de huid en luistert het pochen nauw. Zeker in Nederland. Van mij mag de handrem eraf, op naar een hogere pochfactor. Je reactie met verwijzing naar je workshop als gast op mijn blog vond ik op het promotierandje. Maar ook interessant, juist in deze pochblog!
@Kees ik heb het werkwoord pochen bewust provocatief ingezet omdat ik zie dat veel ondernemende professionals zichzelf en anderen tekort doen met valse bescheidenheid. Daarom mijn alternatief: een uitnodiging voor een hogere pochfactor. Voor mij gaat een self-proclaimed guru of een Midden-Oosten deskundige van 22 jaar te ver. Dat riekt naar ‘snoeven’, tenzij met een flinke dosis zelfspot;-) Ook al blijf ik leren en is het relatief, een expert noem ik mezelf wel oprecht op mijn eigen gebied. Als ik daar niet voor kan staan, hoe kan ik dan van anderen verwachten dat ze mij vertrouwen? Ken je de 10.000 uur formule uit Uitblinkers van Malcolm Gladwell? Dat vind ik zelf een mooie!
@Suzanne passie is heeeeel besmettelijk! Waardevolle toevoeging: spelen:-))
PS @Kees als jij ruim 2 jaar geleden in mijn ogen niet een bezielde expert was geweest, dan was ik misschien wel nooit of veel later echt aan ‘de Twitter’ begonnen! Ik vind dus dat je te bescheiden doet…
@Hennie: Natuurlijk ken ik die formule van Malcolm, alleen is de kennis rondom social zo vergankelijk; zeker aan de “voorkant” als het gaat om tools en technieken. De laag daaronder is daar meer op van toepassing en daar zit ik nog niet aan de 10.000 uur 😉
Mijn kennis “laten zien” is voor mij al een manier van pochen. Met je hoofd op een (web)cam mensen vertellen “hoe het moet”, of een weblog schrijven over een onderwerp, dat is voor mij al voldoende “pochen”. Daarvoor hoef ik de titel “expert” niet te voeren voor mezelf, zoals je zegt, dat doen anderen al 🙂
Leuke insteek dat pochen en voor veel schuchtere zzpers is het nuttig om meer en beter te laten zien wat ze kunnen. Maar je legt de nadruk nu wel erg bij de afzender. In mijn ervaring is het effectiever te communiceren over de situatie van je klanten. Beschrijf hun probleem en laat zien hoe jij dat oplost. Dan word je vanzelf gezien als specialist of expert, zonder dat dat ongemakkelijk en ‘pocherig’ voelt.
@Erik Ha Erik! In m’n woordkeuze ‘pochen’ zit de overdrijving. Bij m’n invulling (zie de 3 bullets), sluit ik – volgens mij – aan bij jouw visie.