Ik ben de enige in de kledingzaak. Goddank. Nu kan ik rustig rondkijken. Het is al een wonder dat ik binnen ben gelopen.
Dan zie ik De Jurk en ik voel een grote glimlach komen. Ineens hoor ik: “Leuk hè, ik heb ‘m zelf ook. Kan ik je helpen?”
Irritant.
Zo werkt ’t ook met pop-ups: iedereen vindt ze vervelend. Behalve de ondernemers die ze op hun website hebben: die krijgen twee keer zoveel inschrijvingen.
Wat is een pop-up?
Je komt op een website en dan schuift er – óver de pagina die je eigenlijk wilt zien – een nieuw venster. Zonder dat je er zelf om vraagt.
Dat gebeurt meestal als je nét op een webpagina bent. Soms vlak voordat je vertrekt.
In dat venster staat een waarschuwing, een uitnodiging of een advertentie. Bijvoorbeeld over cookies of een gratis ebook.
Als bezoeker moet je nu iets doen: op de melding ingaan of hem wegklikken.
Waarom zijn pop-ups zo irritant?
Pop-ups zijn niet per sé irritant. Het hangt er helemaal vanaf hoe de pop-up verschijnt en hoe hij zich gedraagt.
Een slechte pop-up is als een digitale Jehova’s getuige: hij komt altijd op het verkeerde moment en je moet heel veel moeite doen om hem weg te krijgen.
Een goeie pop-up is als een nieuwe minnaar: je denkt: hee, waar was je al die tijd? En waar mag ik klikken?
En hoe je pop-up zich gedráágt kun je allemaal instellen.
Waarom heb je een pop-up nodig?
Als integere ondernemer wil je je lezer niet irriteren. Maar als je niks doet heb je onnodige lekkage op de site.
Een bezoeker die voor het eerst op je site komt, en die enthousiast is, vergeet jou misschien toch weer als je hem niet concreet uitnodigt voor je nieuwsbrief. Een pop-up is een vriendelijke herinnering om zich in te schrijven.
Maar wie wil zich nou abonneren op een nieuwsbrief?
We zijn al vaak teleurgesteld. Veel nieuwsbrieven zijn alleen maar reclame. Dus je moet het vertrouwen van je lezer winnen voor hij zich inschrijft. En je kunt hem een extra zetje geven om zijn wantrouwen aan de kant te zetten, met een goede weggever.
Okee, ik probeer het gewoon uit. Hoe maak ik een pop-up?
Eerst een voorbeeld, dat praat makkelijker:)
Wat heb je nodig?
- een WordPress plugin – check dit overzicht met tools. Welke tool je ook kiest, hij moét integreren met je nieuwsbriefsysteem, zoals MailChimp, AWeber, ActiveCampaign, etc. Zo komt je nieuwe abonnee vanzelf in je systeem.
- een afbeelding, liefst met jou erop. Helemaal mooi: eentje waarop je lichaamstaal wijst naar het inschrijfformulier, zoals in ’t voorbeeld hierboven.
- de kleurcode voor je button: de huisstijl-kleur die je gebruikt voor je Call To Action
- een micro verkooptekst
Als je dit allemaal klaar hebt liggen, is het in een half uurtje gepiept.
En hoe stel ik hem dan in op mijn site?
Je downloadt en activeert de plugin. Dan stel je de plugin in:
- wanneer de pop-up verschijnt: na 60 seconden
- hoe de pop-up verschijnt: rechtsonder of breed over ’t scherm
- waar de pop-up verschijnt: selecteer de pagina’s en berichten. En sluit verkooppagina’s, waar je een andere belangrijke Call To Action hebt, uit.
- mobielvriendelijk: test de werking van de pop-up op je eigen smartphone. En pas hem aan als je denkt: irritant. Vanaf 10 januari 2017 is dit ook belangrijk voor je Google ranking.
Welke tool je ook kiest, zorg dat je ál deze eigenschappen kunt instellen.
We willen geen Jehova’s getuigen.
PS: lees ook: Welke pop-up kies je en hoe stel je ‘m in? (met video) mét info voor je Google ranking
Mooi artikel Hennie! Met jouw uitleg en de tip voor de plug-in ga ik ook eens zo’n pop-up instellen. Ik erger me er meestal aan, maar …. wie weet werkt het!
Ha Veron, echt niet meer over nadenken. Wel uitproberen en kijken wat er gebeurt. Laat je van je lezen? Groet:)
Zou het handiger zijn om de popup in een vrije hoek te laten verschijnen en niet midden in de pagina over de tekst heen waar ik geconcentreerd aan het lezen ben? Mijn eerste reflex is: wegklikken. Eigenlijk had ik ‘m best willen zien, maar NIET NU.
Ja, ben het helemaal eens met Michaël. Een popup die middenover je tekst komt en die je er sé moet wegklikken omdat je anders niet kunt doorlezen, dat vind ik pas irritant. Ik heb er uiteindelijk ook een genomen en ja, het werkt echt. Maar hij schuift omhoog vanuit de rechteronderhoek. Minder in the face, Vind ik als lezer ook prettiger.
Michaël en Kitty, in het midden converteert beter, maar kans op irritatie is inderdaad ook groter. Het is zoeken naar de balans in het effect bij je eigen lezers.
Ik heb een 10-tal extra pop-up tools getest. Het viel me op dat ik – bij de instellingen – altijd een eis moest laten vallen. Zoals: HOE de pop-up verschijnt op de pagina, in het midden of rechtsonder.
Ik zal morgen verder rondstruinen in de pop-up tools. Als ik een wondertje vind dan komt er een eis bij. En zal ik ze opnieuw prioriteren.
PS: ik ben van 3 naar 4 eisen gegaan. Instellen HOE de pop-up verschijnt – rechtsonder OF over ’t hele scherm is erbij gekomen.
En ja, ik vond tools die aan alle eisen voldoen: http://hennietibben.com/pop-up-tool-review-opt-in-plug-in/
Maar eeh,
Hoe zit het ook al weer met Google en pop-ups?
http://www.theverge.com/2016/8/23/12610890/google-search-punish-pop-ups-interstitial-ads
En wat een leuke foto heb jij bij je pop-up staan !
ha Pieter, belangrijk om Google’s omgang met pop-ups te volgen en dank voor je aanvulling.
Dit staat ook in ’t artikel: ‘If a site with a pop-up still has the best information, it’s still likely to appear first. ‘.
In de jungle van al die veranderingen blijft dat voor mij de houvast: the best information, relevant zijn voor je eigen lezer.
* Hennie, op jouw site draait, op de pagina ‘Hennie Tibben’ een video. Deze video is bijna het enige dat er te zien is op de pagina. Er is voldoende tijd om de korte tekst te lezen voordat de pop-up verschijnt. De video is rustig qua beeld: jij zit te praten. Leuk om jou te zien, maar met alleen naar jou luisteren komt de inhoudelijke info ook binnen. En dan verschijnt er een pop-up! En die stoort mij niet, want ik kan gewoon door blijven luisteren! Ja zó lust ik alle pop-ups wèl. Goed gedaan Hennie!
* Hoe beleef jij dat Kitty Kilian?
Hoe komt trouwens jouw foto in jouw reactie? Of is dat een bijdrage van Hennie?
* Ik heb ook eens een pop-up gezien die verscheen als een klein ‘opgeprikt’ kattebelletje (met een punaise). Na het verschijnen wiebelde hij nog even heen en weer. Alsof iemand hem net rechtstreeks op mijn scherm had geprikt. Dat vond ik een leuk effect, maar weet niet waar ik die vinden kan???
* Jouw foto in de pop-up vind ik ook een hele goeie: alsof je mij persoonlijk even iets komt vertellen.
Michaël, dit is alvast de tip voor een foto bij je reactie: http://nl.gravatar.com/support/what-is-gravatar/
Even aanmaken – voor al je e-mailaccounts – en dan heb je ’t voor 90% automatisch geregeld.
Goed blog, Hennie, ik klikte zelfs de pop-up weg om snel verder te kunnen lezen Sorry!
Dank en: geen probleem:)
Waarom een pop-up op je website altijd werkt – zelfs als je denkt: irritant – Integere Online M… https://t.co/IHZlg50fNI via @hennietibben
Wat zijn de kosten van zo’n Pop-up ? ervaring mee
Beste Peter, die informatie vind je in de vervolgblog: https://hennietibben.nl/pop-up-kiezen-instellen/
Groet!