Wie zijn de schrijvers van populaire management- en businessboeken? Alweer Amerikaan, alweer succes en hét recept ervan. Ruim een maand geleden verscheen het Rijnland Boekje, een andere stijl en manier van werken. Piet Moerman noemt Rijnland een brug tussen het Anglo-Amerikaanse en Chinese (staats)kapitalisme.
Ik ga even kort door de bocht. Een Rijnlander is geduldig, vrouwelijk en kijkt om zich heen. Een Anglo-Amerikaan is snel, mannelijk en richt het vizier op zijn ultieme doel. In onderstaande slides vind je een introductie, vergelijking en de weg naar meer informatie over Rijnlanders.
3 – 1 zie ik nu als een ideale verhouding tussen Rijnlands en Anglo-Amerikaans in mijn leven en werk:
– van de Anglo-Amerikanen wil ik het ondernemende, de marketingkracht en de eigen verantwoordelijkheid
– van de Anglo-Amerikanen wil ik best een welvaartsmonitor. Naast bruto nationaal product graag indicatoren die passen bij de duurzaamheid en democratie van de Rijnlanders. Gezondheid, milieu, scholing, arbeids- en besluitvormingsparticipatie en ook een geluksindicator. Of willen we niet alles weten door te meten?
– bij de Rijnlanders ben ik alert op de juiste maat van de verzorgingsstaat. Te veel van het goede, op verkeerde plek, moment of bij verkeerde persoon kan verleiden tot aan de kant staan en een luidruchtig of juist stil protest dat iemand anders de verantwoordelijkheid heeft.
In mijn eigen werk wil ik waarde, scholing en participatie. Ik streef ernaar om waarde toe te voegen. Als er onvoldoende gedeelde waarden zijn, dan stap ik uit. Samenwerken is belangrijk voor mij. Ik werk mét en niet vóór. Ik leer nu meer tijdens mijn werk. Door te doceren, schrijven, lezen, etc. Als trainer/docent ben ik, door mijn enthousiasme, wel eens te verzorgend naar deelnemers. Dan gaan zij achterover leunen en kan ik harder gaan werken als compensatie. Dat werkt dus niet. Participatie wel. Ik nodig iedereen uit om eigen vragen, ideeën, kennis en kwaliteiten in te brengen.
Wil je meer weten? Rijnland-Weblog.nl is een soort portal, gesteund door o.a. Mathieu Weggeman en Jaap Peters. Van hen verscheen ook het Rijnland boekje en een 2.0 versie.
Ik hoop dat de Rijnlanders hun ideeën de komende tijd goed weten te verkopen. Daarbij wens ik ze de marketingkracht toe van de Anglo-Amerikanen.
Welke goede Rijnlandse voorbeelden zie jij in je werkpraktijk?
Jouw reactie of tip voor dit artikel is welkom!
Geef een antwoord