Je zit er helemaal klaar voor om vandaag flinke meters te maken in je werk. Om 10 uur begin je écht. En voor je het weet rammelt je maag. Er vlogen zojuist 2 uren voorbij.
Je had je vrijgemaakt om een dag achter de schermen te werken. Een gesprek, offerte of presentatie voorbereiden. Je website of LinkedIn profiel bijwerken, misschien een product (door)ontwikkelen of je inbox echt leegmaken.
Als zelfstandige houd je veel bordjes in de lucht. Wanneer je dan ook nog eens in je eentje werkt, dan vraag je veel van jezelf. Je ziet veel interessante informatie en kansen voorbij komen. Je aandacht vliegt alle kanten op. Je hebt geen focus. Je bent alleen met je eigen discipline en voelt de angst om tijd te verliezen groeien.
Terwijl je allemaal dingen gedaan wil krijgen. Je website had al lang bijgewerkt moeten zijn. De diensten die je daar aanbiedt bestaan in het echt al niet meer. Nu kun je ook die ene klant niet meer bellen, want waar kun je naar verwijzen?
Als eigenwijze, optimistische en zelfstandige zelfstandige ben ik van nature weigerachtig qua hulpmiddelen. Toen ik begon met hardlopen, keek ik argwanend naar mensen met tijd- en afstandsmeters. Al helemaal naar bloedfanatieke coaches die langs het wedstrijdparcours met bordjes de tijden doorgaven aan hun hardloper.
Maar veel kilometers veranderden mijn inzicht en acties. Ik heb een trainingsschema met loopopdrachten, bijv. 30 minuten draven met snelheid X. Het is een plan met activiteiten om mijn doel te halen. Bijna altijd doe ik braaf wat daar staat, wie had dat gedacht en hoe komt dat?
Dat plan zorgt ervoor dat ik onderweg minder denk aan mijn – soms onbereikbaar lijkende -doel. Het voelt veilig en overzichtelijk om te werken aan 1 concrete opdracht per keer. Binnen de aangegeven tijd doe ik wat ik kan doen.
Onderweg weet ik niet alleen hoe ik me voel, maar mijn tijd- en afstandmeters laten me ook zien hoe het feitelijk gaat. Zodat ik weer wijzer verder kan lopen. Na afloop voel ik me bijna altijd tevreden of trots. Potverdorie, ik heb het gewoon weer geflikt!
In het werk is mijn weigerachtige kwartje ook gevallen. Ik gebruik een timer wanneer ik quality time wil of wanneer ik een enorme tijdlekkage aan zie komen. Bijvoorbeeld wanneer ik mijn mail doe of een artikel schrijf;)
Geïnspireerd door vragen van klanten, eigen ervaringen, “The Pomodoro Technique” van Francesco Cirillo en denkend aan een eerder artikel over uitstellen, geef ik je graag de truc: hoe je met een timer 2x meer tijd tovert.
- bepaal een resultaat: WAT wil je de komende 25 minuten of maximaal 2 uur bereiken? Bijv. promotie event X of acquisitie 3 nieuwe klanten. Een resultaat is vaak een zelfstandig naamwoord en soms past een getal er heel goed bij. Schrijf het gewenste concrete resultaat op een vel papier.
- bepaal HOE je het resultaat wilt bereiken. Welke 1 tot 3 activiteiten hebben – zoals je dat nu kunt inschatten – veel kans van slagen en maximale impact op het resultaat dat je wilt bereiken? Formuleer deze activiteiten als werkwoord en zelfstandig naamwoord, zodat het je aanzet en uitnodigt tot concrete actie. Bijv. ‘schrijven persbericht’ of ‘bellen prospect A’. Schrijf deze activiteiten (HOE) nu op naast het resultaat (WAT). Samen is dit nu je plan.
- kies de 1e activiteit, de activiteit die logisch is om mee te beginnen of de activiteit die de meeste impact heeft (de krent in de pap)
- stel een timer in op 25 minuten, nu ga je doén: je werkt met je volle aandacht aan de gekozen activiteit tot de timer zegt dat het klaar is.
- na 25 minuten neem je 5 minuten pauze. Je zet hoe dan ook een X achter de activiteit en dan neem je afstand. Je maakt een lekker kopje koffie, thee of wandelt even rond.
- na de pauze vraag je jezelf af: heeft de activiteit me dichter bij mijn gewenste resultaat gebracht? Is het goed genoeg? Vink de activiteit dan heerlijk af en kies je volgende activiteit! Of anders: ga ik voor nog eens 25 minuten verder met dezelfde activiteit of kan ik wijzer (iets) anders gaan doen? Je wisselt dus niet van activiteiten tijdens de 25 minuten, maar je kiest in de pauze je activiteit en gaat er daarna vol voor in de 25 minuten.
- na 2 uur werken, neem je een pauze van 15 minuten. Dit houdt je wakker, net als in de auto: 2 uur rijden, 1 kwartier rust;-)
Het grootste effect bereik je wanneer je je niet laat storen tijdens de 25 minuten. Een aandachtswissel vraagt mentale inspanning, je moet de draad weer oppakken. Te veel wisselen kan betekenen dat je activiteiten je 2x zoveel tijd kosten dan nodig.
[update 2013: ik ben van 25 naar 20 minuten overgestapt, heerlijk. En daarvan gaan er ook nog eens 3 blokken in een uur;-) ]
Heb jij al een timer? Op veel smartphones zit een timer. Kijk eens bij de klok, misschien heb je naast een wekker ook een timer. Ook kun je een kleurige kookwekker gebruiken. Of een heuse Pomodore Technique of focus booster applicatie op je smartphone als dat je blij maakt.
Hoe eenvoudig en krachtig kan het zijn: pen, papier en een timer besparen jou een hoop verloren tijd. Een creatieve boekhouder of verkoper zou zeggen: het levert je 2x meer tijd op.
De truc met de timer is een onderdeel van timeboxing, één van de geheimen van je ideale werkweek.
Wat is jouw ervaring met een timer?
Je reactie op dit artikel is welkom!
Ha Hennie,
Ik ben gisteren gestart met de timer. 5 blokjes van 25 minuten en mijn taak was af! Af en toe gedurende de 25 minuten nog wel gesmokkeld. Maar ik ben overtuigd. Ik ga het structureel toepassen.
Else
Dank Hennie, voor deze praktische tip. Het klinkt heel logisch en aannemelijk. Ik gebruik zelf een wekker als ik veel moet doen op een dag, maar ik ga het ook eens toepassen op de manier die jij beschrijft. Ik ben benieuwd!
Groeten,
Suzanne
Ha dag Hennie,
Ik dacht dat ik redelijk gestructureerd werkte, maar dit is gestructureerd werken in het kwadraat. 🙂 I’ll give it a try!
Zonnige groet, Miranda
Pas op met kijken naar de klok. In de praktijk werkt dat niet. Het grote voordeel van een timer (in welke vorm dan ook) is dat je er geen aandacht aan hoeft te besteden.
Overigens weet ik dat er voor Windows een timer was die na een waarschuwing het scherm ook daadwerkelijk op zwart zette
Oh, en voor ik het vergeet. Gebruik de timer ook eens om een dutje – of in stoere taal – Powernap te doen!
Hoi Hennie,
weer een frisse tib van je!
En een directe herinnering aan de 2 weken voorbereidingen van het eindexamen middelbare school (1978!): studeer van 9.00-17.00, in 4 blokken van 1,5 uur. Met een goede pauze ertussen. En de avond verplicht vrij. Het werkte fantastisch: steeds een nieuwe, frisse blik.
Zelfs m’n moeder paste haar schema aan: koffie, thee, broodjes stonden steeds klaar.
Dus blij met deze opfrisser van de tib- die- werkt.
Nu nog iemand die over 25 minuten de koffie klaar heeft…
Hartelijke groet
Ingrid
He Hennie,
Ik heb het meteen toegepast voor het schrijven van mijn nieuwsbrief. Resultaat. Twee uur later keek ik op. Heb geen timer gehoord. Dat heet dan aangehaakt zijn. Met verkokerde aandacht. Het zij zo. Oefenen met kleine stapjes, Groetjes Katrien
Hoi Hennie,
Sinds ik een boek over het kloosterleven heb gelezen, werk ik met een timer. Het is een prima manier om te zorgen dat je het meeste uit je tijd haalt. Het boek ‘Rust en regelmaat’ is van Anselm Grün, een benedictijner monnik. De uitspraak die me het meest is bijgebleven, is deze: je moet niet stoppen met een karwei omdat het klaar is, maar omdat het tijd is om iets anders te gaan doen.
Iedereen succes! Mieke
Dag Hennie,
Wat heerlijk jouw mooie, heldere artikel over de timer! Daar word ik echt blij van en sta ik helemaal achter! Ik gebruik hem al en raad het ook mijn klanten aan bij het opruimen. Ik noem dat TIJDgericht opruimen, in plaats van TAAKgericht.
Voor mezelf, als ik achter mijn bureau aan het werk ben, zet ik hem vaak op 15 minuten. Dit doe ik om geen twee uur te ‘verdwijnen’ in een activiteit. Dan weet ik dat ik een kwartier bezig geweest ben en daarna zet ik hem gewoon weer op 15 minuten, zodat ik zicht houd op de tijd die is verlopen. Ik vind dat vaak prettig.
Jouw manier is nieuw voor mij en lijkt me een erg mooie aanvulling. Die ga ik beslist uitproberen! Zeker ook met het noteren van je doelstelling erbij: een goede vondst!
Bijzonder he, hoe zo’n klein, simpel apparaatje je zo kan helpen om effectiever en productiever te zijn en dus gelukkiger! Ik geef thuis de voorkeur aan een zo’n kleurig, fysiek apparaatje, boven die in mijn telefoon. Je hebt er zoveel leuke, vrolijke designs bij.
Hulde aan de timer!!
Jalada
PS. @Mark. Helemaal waar dat de klok niet werkt: de rust en concentratie onstaat, omdat je weet dat je niet op de tijd hoeft te letten en met volle aandacht bij je werk kunt zijn. Ik kende dat programmaatje ook, waarbij je scherm op zwart ging. Dat was een programma tegen RSI, waarbij je dan wat fysieke bewegingen moest maken, voor je verder ging werken.
En, ook ik gebruik hem voor een af en toe een dutje te doen, waardoor je ook weer beter verder kunt! Heb daar op mijn weblog over geschreven (Opgeruimd raken? Doe een dutje!)
PS. @Mieke. Wat een mooie quote van Anselm Grün! Die ga ik onthouden! Dank je wel!!
@Else smokkelen hoort er ook beetje bij;) en fijn dat de timer zo voor je werkt!
@Suzanne @Miranda ik ben benieuwd naar je ervaringen!
@Mark ja, de klok helemaal kunnen vergeten is het fijne hiervan (en voor sommigen denk ik ontzettend tegenstrijdig, met een timer erbij….)
@ingrid Leuk, ‘oude’ trucs werken nog steeds. Een snelle koffiemaker erbij?
@Katrien dan ben je super geconcentreerd geweest. Eh… hardere ringtone als je tijd niet wil laten ontglippen?
@Mieke @Jalada in tijd voor iets anders zit een essentie. Want…. karweitjes, taken en dingen zijn volgens veel mensen nooit klaar;) Tijd eindig maken werkt!
bedankt voor de tips. ja, tijd inzichtelijk maken werkt. voor kinderen kan dat eenvoudig met een kleurenklok
Blokkken van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten pauze werkt voor mij goed bij de studie en bij administratieklussen. Ik gebruik de iPhone app Phocus hierbij. Handig alleen loopt de batterij wel heel snel leeg.
RT @hennietibben: goedemaandagmorgen met een timer (waarmee je 2x meer tijd tovert) http://t.co/9HzGzbKPNc
@Lingualore wie weet…“@hennietibben: goedemaandagmorgen met een timer (waarmee je 2x meer tijd tovert) http://t.co/JVTv4GDiQE” #pomodoro