“Je bent gek!” Of: “wat gaaf!”. En: …. (grote stilte). Dat waren de reacties toen ik vijf maanden voor M-dag mijn voornemen uitsprak.
De eersten die het hoorden waren deelnemers van mijn event “je ideale jaar!”. De aanloop naar die dag was enerverend, ik voelde me ziek en toch zei ik het: ik ga op 14 april de Marathon Rotterdam lopen. Als onderdeel van mijn eigen ideale jaar.
Nog nooit was ik verder gekomen dan de helft. En dat voelde al fors, flink en veel. En nu wilde ik de afstand verdubbelen. Zonder precies te weten hoe.
“What I talk about when I talk about running” is een boek van Haruki Murakami. De titel spreekt al zo tot de verbeelding, dat ik het boek nog niet heb willen lezen. Hardlopen is voor mij ondernemen (of zelfs leven) en ik trek er veel wijze lessen uit.
Vijf maanden later heb ik het geflikt. Het gele poppetje hierboven, dat ben ik. Ik ten opzichte van het rennersveld van 10.000 marathonlopers. Ik weet niet hoeveel er uiteindelijk finishten. En oh ja: die lopers kwamen uit 64 landen en meer dan 80% was man.
Bijna zou ik me verontschuldigen en een verklaring afleggen. Hoe het komt dat ik achterin het rennersveld liep. Een groot veld dat toch een zeer select gezelschap vormt.
Hardlopen = ondernemen. Je doet het uiteindelijk in je eentje. Maar wel in een speelveld, een markt. Het gaat om de positie die jij inneemt.
Vaak zien professionals – in de eerste jaren dat ze zelfstandig zijn – zichzelf als starter. Op de markt en met klanten gaan ze ineens downdaten.
Dat de Kamer van Koophandel je zo noemt en je als ondernemer start, wil niet zeggen dat je qua levenservaring en expertise een starter bent. En dus ook niet dat je in de achterhoede hoeft te lopen of ondernemen.
Tot zover de achterhoede, op naar de volgende positie…
Omdat het crisis is. Omdat je alle opties open wilt houden. Omdat je van afwisseling houdt. Omdat…. Daarom kies je – misschien ongemerkt – voor het veilige midden. Dan kun je alle kanten op. In principe is alles mogelijk bij jou.
Jij bent zelf ook klant. Kom of koop jij graag bij een dienstverlenend persoon of bedrijf die van alle markten thuis denkt of zegt te zijn?
Google maar eens op ‘stuck-in-the-middle’. Je komt uit bij middenmanagers die verdwenen zijn. Bij organisaties die geen duidelijke concurrentiestrategie kiezen. Bij vlees noch visch. En dat kun je je als ondernemer niet permitteren.
Door naar de volgende mogelijke positie…
Obsessie en extremisme zijn populair bij succesvolle bedrijven. Bij (web)winkels zie je prachtige voorbeelden.
Ben je bij Jumbo Supermarkten de 4e wachtende in de rij? Dan zijn al je boodschappen gratis.
Bij LaDress kun je terecht voor dat ene perfecte jurkje en een handgeschreven kaartje – by Simone.
Coolblue (de beste webwinkel van Nederland) staat voor specialisme en een obsessieve focus op service. Zalando biedt 100 dagen retourrecht (en verzenden + retourneren is gratis).
De manier waarop jij naar je markt kijkt, deze zelf afbakent en daarbinnen je positie inneemt, je diensten aanbiedt, bepaalt hoe je klant jou ziet. Als:
- de achteraanloper (vlak voor de bezemwagen)
- een grijze stuck-in-the-middle muis of
- een uitblinker.
NB: het gele poppetje hierboven is Erben Wennemars. Na de finish in Rotterdam twitterde hij “naar de kloten”. Een week later liep hij weer een marathon. Extreem…
Terug naar ondernemen en jouw bedrijf, dit zijn mijn 3 strategische vragen:
- wat zijn activiteiten waar je hart van nature naar uitgaat, waar je ten opzichte van anderen in uitblinkt en welke je – via je aanbod – in euro’s gaat verzilveren?
- welk resultaat wil jij de komende drie maanden verdubbelen? Het aantal klanten, je omzet, je brutowinst, …? Verken eens een extreem doel. Na de eerste paniek daagt het je uit wezenlijk anders naar je bedrijf, klanten en diensten te kijken en met een andere strategie te komen.
- welk onderdeel in je aanbod (of voorwaarden) is van belang voor je ideale klant en kun je in extreme en spraakmakende vorm doorvoeren?
Je reactie is heel welkom! (klik op reactie en scroll naar beneden)
Hoi Hennie,
Wat een leuk artikel! Dankjewel! Ik was erbij toen je vastbesloten zei dat je de marathon zou gaan lopen. Wat ontzettend goed dat het gelukt is. Petje af.
En ga dat boek van Murakami nu echt maar lezen. Het gaat ook over schrijven :-). Ik schreef naar aanleiding van het boek ook al eens een artikel (over talent en wervend schrijven): http://www.protaal.nl/wervend-schrijven-talent/. Ik vond het boek prachtig: ik kreeg er zin van om te gaan hardlopen…