“Het zat zo hecht in elkaar. Een hele bedrijfstak ‘eet’ van gedachten, ideeën en verhalen die opkomen in het hoofd van een schrijver. Drukkers, uitgevers, redacteuren, vormgevers, agenten, vertegenwoordigers, boekhandelaren, critici, evenementenbureau’s, distributeurs, magazijnmedewerkers, chauffeurs.
En o ja, de schrijver. Die krijgt 10 procent royalty. Voor die andere 90 procent wordt hem een hoop heisa uit handen genomen”.
Dit is een fragment uit een column van Aleid Truijens.
Dit gaat niet alleen over schrijvers, maar ook over muzikanten, ontwerpers, trainers, interim managers, etc. Over creërende en dienstverlenende mensen.
Als werkend of ondernemend mens zit je in een waardeketen (Michael Porter) of bedrijfskolom/-tak. Elke schakel voegt waarde toe, kiest hiervoor zijn waardepropositie/verdienmodel en krijgt dus zijn beloning. Zo zou het moeten zijn 😉
Nu liggen er veel ketens, kolommen en takken flink op hun gat of ze staan op zijn kop.
Maar ook te veel goede en ervaren professionals laten zich nog onnodig buiten spel zetten. Ze lijken gehecht aan systemen, rollen en een afspraken die niet meer voor hen werken. Ze werken bijvoorbeeld voor/met een bureau welke niet meer voor ideale klanten, werk, beloning of flexibiliteit zorgt.
De toekomstige schrijver in de column van Aleid Truijens houdt zijn ‘verdienmodel’ stevig in eigen hand. Er is namelijk heel veel dat een literair eenmansbedrijf wél kan. Het schrijven staat centraal. De schrijver verwijdert de opeters en uitvreters in zijn waardeketen. En huurt een agent en redacteur in omdat deze heisa uit handen nemen én waarde toevoegen.
Ook jij kunt je bedrijf op zijn kop zetten. Vraag jezelf af:
- wat doe jij het allerliefste?
- wie of wat zijn jouw uitvreters of opeters?
- wat is jouw waardepropositie?
- welke ‘heisa’ heb je – onderweg naar je klant – absoluut nodig?
- aan wie en tegen welke prijs ga jij deze heisa uit handen geven?
Werk je nu nog (deels) voor een werkgever, opdrachtgever of bureau? Check dan wel je contract op intellectueel eigendom, relatie- en concurrentiebeding. Zodat je weet hoe snel je jezelf kunt bevrijden van afspraken die jou niet meer dienen.
De allerbelangrijkste stap om jezelf echt te bevrijden is het hebben van een eigen waardepropositie: je ideale aanbod.
Met je ideale aanbod pak je de regie: je bepaalt zelf met WIE je graag werkt, WAT je het allerliefste doet, tegen WELKE prijs en HOE!
Ik lees je reactie graag! (klik op reactie en scroll naar beneden).
RT @hennietibben: zet je bedrijf op z’n kop: van heisa naar hoera! http://t.co/CLF3Ons4
Weer zo’n mooie …. :-)) #OM “@hennietibben: zet je bedrijf op z’n kop: van heisa naar hoera! http://t.co/qKb8vyYZaz” (ook in het weekend)
RT @1twee3advies: Weer zo’n mooie …. :-)) #OM “@hennietibben: zet je bedrijf op z’n kop: van heisa naar hoera! http://t.co/qKb8vyYZaz” (ook in het weekend)
RT @hennietibben: zet je bedrijf op z’n kop: van heisa naar hoera! http://t.co/Ie755yuuZt
RT @hennietibben: zet je bedrijf op z’n kop: van heisa naar hoera! http://t.co/Ie755yuuZt
RT @hennietibben: zet je bedrijf op z’n kop: van heisa naar hoera! http://t.co/GKQ1LUgvtO