Gisteren, zondag 1 maart, was het de Nationale Complimentendag. Deze dag draait puur om oprechte persoonlijke aandacht en uitgesproken waardering. Wist je dat: gebrek aan waardering inmiddels de nummer 1 reden is waarom werknemers ontslag nemen, vrijwilligers stoppen met hun belangrijke bijdrage aan onze maatschappij en relaties stuk lopen?
Complimenten en feedback maken mensen blij of geven voeding. Om door te gaan met wat je al deed. Of om iets net weer anders of beter te gaan doen. Geef dus vooral oprechte complimenten aan anderen. Maar hoe krijg je zelf complimenten of feedback? Mijn recept: zet jezelf op een waarderingsdieet en regel je eigen voeding.
Het recept bestaat uit 2 vragen. Eerst “wat gaat goed? en dan “wat kan beter?”
Deze vragen kun je aan jezelf en anderen stellen. Beide manieren geven voeding.
De dosering van dit waarderingsdieet kies je zelf. Toch wil ik wel wat richting geven.
1). Als je van nature ontevreden bent, begin dan 2 maal daags. Een moment voor jezelf, voor het middag- en avondeten. Daarna kun je verder met 1 maal daags, als (werk)dagafsluiting.
2). In je werk met anderen: minimaal halverwege en zeker voor de afronding van bijv. dag, werkoverleg, gesprek, project, etc. Zodat jij en anderen er snel baat bij hebben.
Belangrijk in het waarderingsdieet: regelmaat en reinheid in je vragen.
Wees oprecht benieuwd naar de antwoorden die je krijgt. Laat weten of zien wat je er mee doet.
Stel de vragen regelmatig, het gaat toch om persoonlijke voeding?
Wacht niet tot jij of anderen moe, koud en hongerig zijn geworden.
Geef een antwoord