“Ik ben nooit meer klaar met mijn werk”. Zelfstandigen ervaren dat het werk nooit meer af is. Misschien wel voor je klanten, omdat je een opdracht of project hebt afgerond. Maar voor jezelf houdt het nooit op.
Nam je wel eens ontslag?
Uit mijn werknemerstijd herinner ik me vooral dat de aanloop naar een ontslag enerverend was.
Maar als het hoge woord er eenmaal uit was, dan ontstond er zoveel ruimte.
De deadline was helder en daarmee begon het afscheid nemen en loslaten van mensen, dingen en activiteiten.
Dit hoeft niet meer, daar ben ik niet meer bij, dat maak ik niet meer mee. Dit kan weg of dat lijkt ineens niet meer zo belangrijk. Ook hoorde ik ineens andere dingen van collega’s en kreeg ik een andere kijk op zaken.
Na mijn laatste werkdag moest ik afkicken en nam ik graag vrij. Om vernieuwd terug te komen en klaar te zijn voor de nieuwe uitdaging.
Als zelfstandige heb je klanten en opdrachten die elkaar overlappen, klus je aan je bedrijf of zit je in de wacht. Voor je het weet zit je onrustig op de bank in plaats van te genieten van je vrijheid.
Ontslag nemen is een typische term uit de wereld van werknemers. Maar hoe kun je als zelfstandige ook ontslag nemen? Zodat je bij de kern van je zaak blijft, een frisse blik en nieuwe zin krijgt?
Je neemt tijdelijk ontslag van een bepaalde activiteit. Bijv.: je steekt de komende 2 weken geen tijd in de inhoudelijke uitwerking van een training (of andere vorm van je dienst/product), maar wel in de verkooptekst waarmee je eerst meer klanten werft.
Je kunt ook ontslag nemen van een aantal activiteiten of klanten. Welke activiteiten of klanten zijn niet zo waardevol? Geven je weinig winst qua tijd, geld, energie, plezier, etc.? Wil je sowieso niet meer dat je bedrijf zich ermee bezighoudt of delegeer je aan iemand anders?
Je kunt jezelf voor een periode ontslaan van (bijna) alles. Maak dan concreet wat je in die tijd nodig hebt, ook financieel. Zodat je weet of je reserves voldoende zijn en je je leven tijdelijk anders moet organiseren. Een tip uit eigen ervaring: welke draad je ook weer oppakt na terugkomst, je zult weer moeten wennen:-)
De laatste variant is jezelf van alles te ontslaan. Nu. Consultants bij vroegere werkgevers spraken over ‘greenfield’: voor je ligt de open weide en er is nog niets. Ook geen beperkingen of praktische bezwaren 😉 Wat wil je dan heel graag doen of bereiken?
Een goed moment voor ontslag kan het einde van een maand, kwartaal of een groot project zijn. Maar ook wanneer je merkt dat iets veel (tijd, energie, wilskracht, discipline,…) van je vraagt en je onvoldoende brengt (geld, plezier, …).
Kies de termijn van je ontslag, op staande voet of een opzegtermijn. Wees helder, zodat jij en je klant ergens naar toe kunnen leven en werken. Denk daarbij niet alleen aan de inhoud, maar ook aan de relatie met je klant.
Spreek met jezelf ook een nieuwe startdag af en houd je daar aan. Want voor je het weet kom je terecht in een hellend vlak: uitstellen 🙁
Terwijl ministers, hoogleraren en vakbonden zich buigen over de problemen en flexibilisering op de arbeidsmarkt (good luck to them), kun jij als zelfstandige elk moment aan je eigen hervormingen werken.
Welk ontslag je ook neemt, het geeft je ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën die nog beter bij jou, je bedrijf en ambities passen!
Ik lees je reactie graag! (klikken op reactie en dan naar beneden scrollen)
Dit artikel verscheen ook op NUzakelijk.nl Ondernemersblog (27-12-2011).
Hai Hennie,
Wat een mooi artikel. De analogie spreekt voor zich en nodigt uit om mezelf inderdaad maar eens ontslag te geven 😉
Fijne feestdagen!
Anneke
Wat een fijn artikel. Ik ga hem bij de hand houden voor wanneer ik weer eens het idee heb dat ik vast loop in alles wat moet. Lezen helpt vast bij herinneren dat ik zèlf aan het stuur zit en (deels) kan bepalen wat ik wel/niet doe met mijn tijd en energie!
@Margot goed te lezen, ik geef mezelf nu ook weer ontslag, lekker vrij:)