“Druk zijn? Dat geeft alleen maar narigheid. Ik kom voortdurend tijd tekort en heb het opgegeven om er veel aan te doen.”
Dit is typisch een berustende havik. Ik weet weinig van haviken, maar las dit in het boek “The Mind Gym – tijd maken” van Black, Octavius en Bailey.
De havik beleeft druk zijn als pure narigheid en is altijd gefrustreerd omdat hij voortdurend tijd tekort komt. Is de havik strijdbaar, dan streeft hij er altijd naar om meer tijd te hebben.
De berustende havik heeft aan het begin van dit artikel al van zich laten horen: hij heeft het opgegeven om er veel aan te doen.
De duif beleeft druk zijn als gelukkig zijn en is blij dat er zoveel keus is in het leven en dat hij nooit genoeg tijd heeft om alles te doen wat hij wil. Is de duif strijdbaar, dan streeft hij er toch naar om de beschikbare tijd beter te besteden.
De berustende duif vindt het prima dat hij zo veel mogelijk doet in de haar beschikbare tijd.
Ben jij vooral een havik of een duif? Meer strijdbaar of berustend? The Mind Gym concludeert: als je vaak worstelt met tijd, dan is de beste omgang met tijd die van een strijdbare duif.
In ons leven krijgen we allemaal 24 uur per etmaal, daarin zit geen verschil. Hoe je deze 24 uur beleeft (als een havik of duif) en hoe je er mee omgaat, dat maakt het grote verschil.
De grootste tijdtovenaars zijn mensen die tijd begrenzen. Denk maar eens aan journalisten die vaak met deadlines werken. Of mensen die minder uren werken dan de meeste mensen, omdat ze niet anders kunnen of willen. Onder druk wordt veel vloeibaar.
Afgelopen week experimenteerde ik met 4 uur per dag werken. Dat was best moeilijk. Ik was gewoon thuis, maar had een week met een ander ritme en andere verhoudingen. Telkens waren er vragen. Wat is het slimste om wel of niet te doen? In welke vorm?
De begrenzing van 4 uur werken per dag confronteerde me: wat wil ik met de vrijgekomen tijd? Aan de andere kant gaf deze keuze me rust, inspiratie, goede gesprekken, nieuwe klanten en grotere tevredenheid over de dingen die ik wél heb gedaan.
Waarschijnlijk ben je gewoon van nature een havik of een duif. Luister naar wat je fijn vindt: druk of niet druk. John Cleese sprak op het Creativity World Forum over het begrenzen van ruimte en tijd: tussen een duidelijke start en finish ligt een oase voor jezelf, je brein en creativiteit.
Wees dus een tijdtovenaar en begrens jezelf!
Ik lees graag je reactie!
Liebe Hennie,
Vandaag laat ik als eerste een reactie achter, ik denk, omdat ik tijd heb en tijd momentaan mijn aandacht heeft. Vanmorgen heb ik voorgenomen mijn slaapkamer schoon te maken in max 1 uur tijd, ik heb mij de vrijheid genomen ondertussen mijn emails te lezen en nog even op het bed gezeten een bladzij uit een boek te lezen. Ondertussen loopt het lied, van Kid Rock, born free. Ik bezit de vrijheid met mijn tijd om te gaan zoals ik goed vind. Het feit dat mijn tijd toch begrenzt is en het feit dat is momentaan ongewild veel tijd heb, accepteer ik, tenminste dat probeer ik, hier begint het, met de acceptatie, van veel of te weinig tijd, dus ik bedoel ik kan het positief bekijken, wat ik al geprobeerd heb, ik heb het natuurlijk ook al negatief bekeken, het woord positieve realist heb ik ergens gelezen, en dit brengt me dichter bij mezelf. Het beste uit je tijd halen en ook realistisch blijven. Met de golven mee, dus als we toch in het dierenrijk zijn, meer een dolfijn.In balans zijn, terwijl je je aanpast aan de constante beweging om en verandering om je heen. En natuurlijk hebben we op zee, soms een navigator nodig. Iemand die de kaart leest. Dus bedankt Hennie
RT @hennietibben: wat hebben haviken en duiven met tijd? http://t.co/5XkAjPQ0Oj