“het hagelt, het hagelt, grote korrels Venz. Zo geweldig lekker, …..”. De prijs van hagelslag lees je duidelijk op het schap. Maar weet jij in hoeveel tijd de vruchtenhagel of pure hagelslag is gemaakt?
Een pak hagelslag is functioneel en verleidt. Op het supermarktschap is ze de offerte én het product. De verpakking heeft allerlei vermeldingen én wervende teksten. Dat het gaat om pure hagelslag, dat er suiker in zit, welke voedingswaarde het heeft, wat de houdbaarheidsdatum is en dat er nu Funnies bij zitten.
Achter de schermen doet de fabrikant er veel aan (en soms zelfs te veel) om efficiënt te produceren, zodat ze winst kan maken. Maar ze vertelt niet in hoeveel tijd ze de hagelslag maakt, dat is het geheim van de smid.
Waarom zou je als zelfstandige professional dan wél je uren verkopen aan je klant?
Als je klaar bent met verkapt werknemerschap en een vrije zelfstandige wilt worden, dan doe je er alles aan om afscheid te nemen van je urenverantwoording naar klanten. Je wilt toch eigen baas zijn en dus ook over je tijd?
Dat je efficiënt, effectief en nog veel meer bent, dat is je eigen winst. Je urencriterium en tijdregistratie is een bedrijfsgeheim en geef je hooguit aan de Belastingdienst, het UWV en wanneer jij daar echt baat bij hebt.
Je dienst is geen pak hagelslag van € 1,59. Diensten zijn minder zichtbaar en tastbaar. Terwijl je klant van alles wil: vertrouwen hebben, een goede koop doen, voordeel hebben, zich goed kunnen verantwoorden (naar zichzelf en anderen).
Wat kun je leren van een pak hagelslag?
Je kansen op winst en vrijheid beginnen in je offerte: wat bied je aan en tegen welke condities?
- hagelslag: wat is de essentie van wat je doet? Hagelslag is duidend: de meeste mensen weten onmiddellijk wat ze uit dat pak mogen verwachten. Als dienstverlener kun je hier bijv. zeggen dat je presentator, schrijver, trainer, grafisch vormgever, programmamanager, etc. bent. Noem je rol en gebruik herkenbare woorden (keywords/zoekwoorden/trefwoorden) zodat je klant eenvoudig kan aanhaken. Welke andere toevoegingen of zelf bedachte woorden je ook gebruikt, maak ook duidelijk dat je hagelslag (of iets anders;-) bent.
- ingrediënten: uit welke onderdelen bestaat jouw dienst of product? Klassiek is het om te zeggen: X uur als …. (rol, functie) op locatie Y. Maar dat is oldskool werknemer zijn. Dit is de plek waar je ondernemend, creatief en concreet moet zijn. Denk aan allerlei werkvormen of faseringen van je dienst. Bijv. intake, quickscan, uitvoering, rapportage, support, nazorg. Of: research, schrijven, redigeren, opmaken. Zeg iets over de vorm of locatie: bijv. telefonisch, vie e-mail, individueel, groep, opmaak X. Of noem een deadline. Je knipt je dienst op, bakent af en zorgt ervoor dat je in de uitvoering niet onnodig tijd- of locatiegebonden hoeft te werken.
- voedingswaarde: laat in je aanbod weten welk resultaat je levert. Dan kun je denken aan ‘website klantmagnetisch’ maar ook wat daarvan het concrete resultaat zal zijn: bijv. ‘x unieke bezoekers per dag’. Je laat niet weten hoeveel uren het je kost (input), maar wat het je klant oplevert (output). Twijfel je hieraan? Zelfs werkgevers die zich overgeven aan Het Nieuwe Werken belonen werknemers op output!
In je ideale aanbod ben jij de regisseur over het wat én hoe. Je geeft je dienst professioneel vorm, bedient je klant goed en zorgt ondertussen voor je eigen ideale werk, vrijheid en winst.
Wat is jouw ervaring of tip? Ik ben benieuwd naar jouw reactie! (onderaan de pagina)
Dit artikel verscheen ook op NUzakelijk.nl Ondernemersblog (29-5-2012) en in V-style magazine van Vrouwen in Marketing en Communicatie (oktober 2011).
Haha Hennie, ik had me vandaag voorgenomen even geen nieuwsbrieven te lezen maar… natuurlijk wil ik iets leren van een pak hagelslag ;-)) dus toch de jouwe wel gelezen en je hebt mijn nieuwsgierigheid niet alleen geprikkeld maar me ook geinspireerd. Dank daarvoor, hartelijke groet, Ria
@Ria een geslaagde verleiding:) Hartelijke groet!
Wat een prachtige, pakkende, vergelijking. Die kan ik gemakkelijk onthouden, ik heb er direct een beeld en duiding bij. Dank je wel! Jolanda
RT @hennietibben: [tibbenblogt] wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/hKvUTtnD
Wat een verfrissend artikel. Erg leuke vergelijking en helemaal waar!
Nice! @hennietibben wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/IapKPFuRlh Wat denk je van een plakje worst? http://t.co/km0AB8zT5t
wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/jjYhTaDk3q
RT Verhelderende column over je #diensten #aanbod @hennietibben wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/4xAESM9Duq
RT @hennietibben: wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/dQYWiLzsbU
RT @hennietibben: wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/uoJQ9e84Db
Ik hoor toch veel andere geluiden over je prijs. Ook daar kan je onderscheid mee maken en het geeft aan dat iemand iets ‘ er voor over moet hebben’ . Het werkt dan als een soort zeef de gemotiveerden zullen blijven hangen.
Prijs betekend dan wel dat je ook moet (over)leveren, een hele goede dienstverlening zodat het ook waarde oplevert die de klant zoekt. En die staan al bij de resultaten.
wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/a3cCbtT4Ve
RT @hennietibben: wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/a3cCbtT4Ve
RT @hennietibben: wat je kunt leren van een pak hagelslag http://t.co/omMo0eKbHi